Bemutatkozott az első izraeli F35

Írta: Halmos László/izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hatalmas. Ádir – אדיר. Ez az izraeli fantázianeve az F35-ös vadászgépnek, amely, némi túlzással, éppen, hogy kigurult az amerikai óriásvállalat futószalagjáról. A legmodernebb technikával tervezett és legyártott harcigépről van szó.

F 35

A “lopakodó” – radar által nem, vagy nagyon nehezen bemérhető – vadászgép első példányát izraeli idő szerint szerda délután vette át az Izraeli Légierő a Lockheed-Martin Aeronautics vállalat központjában. Az átadási ünnepségen jelen volt Avigdor Lieberman honvédelmi miniszter, Tal Kalman dandártábornok, a Légierő parancsnoka, továbbá mintegy 400 meghívott amerikai és izraeli vendég, köztük néhányan egyenesen a washingtoni Pentagonból érkeztek a texasi Fort Worth-be.

Az Izraeli Légierő, közismert angol rövidítésével IAF, Israel Air Force, héberül Hél háávir – חיל האויר – eddig 33 ilyen szupergépet rendelt meg, amelyet belátható időn belül 50-re, a következő évtizedben 75-re tervez bővíteni.

Az 50 gépből két repülőszázad telik ki, amely a Légierőt az eljövendő évtizedekben békében és háborúban a körzet légterének uralkodó erejévé teszi.

Az első két gép a tervek szerint ez év végéig érkezik meg a negevi Nevatim légitámaszpontra, és ezt követően máris hadrendbe állítják. A gépeket amerikai pilóták repítik idáig: az első F35-ös izraeli pilóták kiképzése még folyamatban van.

Az immár valódi 21. századi repüléstechnikához nem csak a legkiválóbb fizikumúakat kellett kiválogatni, de kitűnő mérnöki képesség – matematika, fizika akadémiai színvonalú ismerete – is szükségeltetik az eddig soha nem alkalmazott technikák elsajátításához.

Miután a gép sorozatgyártása még az elején tart, úgy tervezik, hogy a jövő évtől kezdve évenként átlagosan hat “Ádir” landol majd a Légierő bázisain, és így 2021-ig bezárólag két F35-ös repülőszázad együtt fog állni.

Az Izrael számára legyártott gépek az F35 jelzés után egy I betűt is kapnak, miután az ország és a környezet speciális igényeinek megfelelő “pluszokat” is hozzáteszik. Ezek általában a fedélzeti számítógéppel, és általában a számítástechnikával kapcsolatosak. Többségükben Izraelben állítják elő és itt teszik hozzá a gép műszereihez. Ezáltal nem az “egyik első”, de a képességben és minőségben alegelső harci gép áll hadrendbe rövid időn belül.

Műszaki adatok:

Legnagyobb sebesség: 1930 km/h

Hatótávolság: 2200 km

Szárny fesztávolság: 11m

Hosszúság: 16m

Hasznos teher: 16 tonna (üzemanyag, bombák, rakéták)

Egy gép ára 2014-ben 90 millió dollár volt

Egy repülőóra költsége: 35 ezer dollár

[popup][/popup]