Belgium: új törvény a terroristagyanús személyek kiutasításáról

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A belgiumi születésű külföldi dzsihadisták is kiutasíthatóak lesznek az országból.

Shayh Alami imám (forrás: youtube)

A belga parlament elfogadta azt a vitatott jogszabályt, amelynek értelmében azok a terrorizmussal vagy szervezett bűnözéssel gyanúsított külföldi állampolgárok is kiutasíthatóak lesznek az országból, akik Belgiumban születtek vagy 12 éves koruk előtt költöztek oda – jelentette pénteken a helyi sajtó.

A szövetségi parlament által csütörtök este elfogadott törvény hatályon kívül helyezi azt a korábbi jogszabályt, amely tiltotta a belgiumi születésű külföldi állampolgárok kiutasítását.

Az új szabályok lehetővé teszik bármely külföldi állampolgár kiutasítását, amennyiben úgy ítélik, hogy “veszélyt jelent a közrendre vagy a nemzetbiztonságra”.

A tervezetet Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár nyújtotta be a 2015. november 13-i párizsi terrortámadásokat követően, amelyeknek a belgiumi születésű, de francia állampolgárságú Salah Abdeslam volt a főszervezője. A törvény célja, hogy könnyebb legyen kiutasítani az országból az Abdeslamhoz hasonlókat.

Francken elmondta, eddig mintegy négyszáz ember utazott Belgiumból a Közel-Keletre, hogy ott csatlakozzon a harcokhoz, közülük negyvenen belgiumi lakóhellyel rendelkező külföldi állampolgárok. “A kormány közülük 17-nek megvonta a tartózkodási engedélyét, a többiek azonban még 12 éves koruk előtt érkeztek, velük eddig nem tudtunk mit kezdeni, de ez most megváltozik” – hangsúlyozta.

Számos ellenzéki politikus viszont élesen bírálta a jogszabályt, mondván, hogy attól nem lesznek nagyobb biztonságban az ország lakói. “Ha valaki tényleg veszélyes, akkor biztonságosabb, ha elítéljük és bebörtönözzük, mint az, ha átküldjük a határtól 15 kilométerre, ahol szabadon használhatja a Facebookot, a Twittert, az Instagramot és a Telegramot” – mondta Benedict Hellings, az Ecolo párt egyik képviselője Shayh Alami imámra utalva, aki a kiutasítása ellenére továbbra is ontja a gyűlöletkeltő üzeneteket a közösségi médiában.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy nincs pontosan lefektetve, mely esetekben, milyen kritériumok mentén utasítható ki valaki, mi számít a közrend vagy a nemzetbiztonság veszélyeztetésének.

Tavaly március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz “súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, “lehetséges és valószínű” terrortámadás.

 

[popup][/popup]