Belgium első női miniszterelnöke zsidó

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Charles Michel kormánya a múlt évben megbukott, és Sophie Wilmes állt a helyére, amikor Michel EU tisztséget vállalt. Mindketten a balközép MR párt tagjai.

Sophie Wilmes, Belgium új miniszterelnöke

Wilmes, aki Belgium miniszterelnökeként az első nő, aki betölti ezt a posztot, zsidó és négy gyermek anyja. A centrista politikus koalíciós ügyvezető kormányt igyekszik alakítani, ez a folyamat Belgiumban több hónapig is eltarthat – írja a Jerusalem Post.

Wilmes édesanyja askenázi zsidó, aki a Holokauszt idején több rokonát is elveszítette. Erről Philippe Markiewicz, a belga zsidóság Consistoire szervezetének vezetője nyilatkozott a JTA-nek. „Titkolta zsidóságát, bár ez csupán magánéleti vonatkozás és nincs köze a politikához” – mondta.

Wilmes édesapja, a nem-zsidó Philippe, a Leuveni Katolikus Egyetemen oktatott.

Markiewicz arról beszélt, hogy Wilmes „energikus és elkötelezett politikus”, aki részt vett a Holokauszt megemlékezéseken, és internetes honlapján beszámolt azokról. Wilmes egyik párttársa azt mondta, hogy a zsidóság csak nemrégiben „lett életében fontosabb tényező, mint korábban volt”.

Freilich Michael, N-VA (Új Flamand Párti) képviselő, aki korábban az antwerpeni Joods Actueel zsidó újság főszerkesztője volt, azt nyilatkozta, hogy Wilmes megbizatása történelmi esemény, amely büszkeséggel tölti el őt.

 

[popup][/popup]