Belga politikusok hírhedt arab terroristát jelöltek Nobel-békedíjra

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Végül is nem ő lenne az első terrorista, aki megkapja.

Barghouti

Marwan Barguti

A belga parlament számos, különböző frakcióhoz tartozó tagja támogatta azt a javaslatot, hogy a Nobel-békedíjat Marwan Bargutinak, a második intifáda egyik legelvetemültebb terroristájának adják. Az aláírók között volt a külügyi, a szociális, a gazdasági és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, illetve két szenátor is.

“Marwan a palesztin nemzet választott képviselője, és az első letartóztatott parlamenti képviselő…  egy demokrata, az emberi jogok és különösen a nők jogainak védelmezője. A politikai és vallási pluralizmus megteremtésének szószólója, s így e darabokra szakadt térség jövőjét szavatoló politikusok egyike. A béke megteremtésének érdekében szabadlábra kell helyezni a többi politikai fogollyal együtt” – áll a javaslat szövegében.

A belga törvényhozók véleménye szerint “egy olyan személynek kell adni a béke- Nobel-díjat, aki megtestesíti a palesztinoknak a szabadságért és a békéért vívott küzdelmét egy olyan időszakban, amikor a kétállami megoldást mindennél jobban fenyegeti a kolonizáció. A díj odaítélése segíthet kimozdítani a holtpontról a zsákutcába jutott béketárgyalásokat.”

Barguti jelenleg ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelben, mivel ő volt az irányítója a kétezres évek elején zajlott arab terrorhullám öngyilkos merényleteinek. Barguti alapította továbbá a Palesztin Hatóságot uraló Fatah (PFSZ) terrorszervezet Tanzim nevű fegyveres szárnyát, mely számtalan izraeli polgár haláláért felelős.

 

A teljes cikk itt olvasható. 

[popup][/popup]