BDS aktivisták erőszakoskodtak a berlini izraeli filmfesztiválon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Két nőt ütöttek meg, akik feljelentést tettek.

Izrael-ellenes BDS tüntetők Marseille-ben, idén június 13-án (Képünk illusztráció, fotó: Georges Robert / AFP)

A rendőrségi jelentés szerint 10-12 aktivistából álló csoport zavarta meg az izraeli Seret filmfesztivált Berlinben vasárnap. Rátámadtak a nézőkre, sérüléseket okoztak, és megszakították a pódiumbeszélgetést.

A The Jerusalem Post arról ír, hogy két nőt ütöttek meg, akik rendőrségi feljelentést tettek. A német parlament a BDS (Boycott Divestments and Sanction) mozgalmat antiszemitának minősítette májusban.

A rendőrségi jelentés szerint a “King Bibi” című  dokumentumfilm vetítése után beszélgetést terveztek a rendezővel. Ekkor egy férfi ordítani kezdett, egy másik pedig a harmadik aktivistával posztert feszített ki a filmvászon előtt; tartalma ismeretlen. Az incidens lehetetlenné tette a folytatást.

A bemutató rendezője, és egy rendező felszólította a három aktivistát, hogy hagyják el a termet, de ők nem távoztak. Rendőrségi beavatkozást követően az elkövetőket azonosították.

Volker Beck zöldpárti politikus twitter üzenetében írta vasárnap: „Minthogy a BDS mindent támad, ami izraeli, ideje lenne a törvény erejével megmutatni, hol van a határ. Ez nem kritika, ez erőszak.” Beck sürgette a berlini rendőrséget, hogy erélyesebben lépjen föl a BDS ellen.

Múlt évben BDS aktivisták szakították félbe egy izraeli holokauszt film vetítését. Izraeli biztonsági őrök távolították el a tiltakozókat a közönség felháborodása közepette. Ronnie Barkan, egy nyomozó iroda főnöke, hírhedt antiszemita is ott volt a zavart keltők között.

Barkan – aki tagadja Izrael jogát a létezésre – egy eseményt hiúsított meg a Humboldt Egyetemen 2017-ben. Akkor ő volt a három elkövető egyike, akik Deborah Weinstein Holokauszt túlélő és Aliza Lavie, a Jes Atíd párt Kneszet képviselője a “Life in Israel – Terror, Bias and the Chances for Peace” konferencia keretében tartott előadását zavarták meg.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]