Barbra Streisand kapja a “zsidó Nobel-díjat”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Barbra Streisand, világhírű színésznő és énekesnőnek ítélték oda 2023-ban a zsidó Nobel-díjként is emlegetett Genezis-díjat. A nyertesek általában jótékonysági célra adományozzák az egymillió dolláros pénzjutalommal járó díjat. Az elismerést idén októberben adják át ünnepélyes keretek között Los Angeles-ben.

Barbra Streisand

A Genesis-díj korábbi nyertesei közé tartozik Anish Kapoor művész, Itzhak Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója és Michael Douglas színész-rendező. 2018-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának bírója, Ruth Bader Ginsburg életműdíjat kapott az alapítványtól.

A rangos elismerést minden évben olyan személyeknek adják, akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel a zsidó nemzedék következő generációjára inspirálóan hatnak, és elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép iránt.

A díjat 2014 óta minden évben kiosztják, és a magán Genesis Prize Foundation és az izraeli kormánnyal szoros kapcsolatban álló nonprofit szervezet, a Szochnut elnöki irodájával együttműködésében működtetik, az alapítvány által létrehozott 100 millió dolláros támogatásból finanszírozva.

A díj célja a zsidó adakozás ösztönzése azáltal, hogy konkrét szükségletekre hívja fel a figyelmet. Barbra Streisand az 1 millió dolláros díját négy olyan csoportnak ajánlja fel, amelynek célja a környezetvédelem, a nők egészségének előmozdítása, a médiában megjelenő dezinformáció elleni küzdelem és az ukrán nép megsegítése – olvasható a Genezis Díj alapítványának sajtóközleményében.

Barbra Streisand mindent megnyert és mindent többször: a legnagyobb, a legsikeresebb, a legbátrabb és a legszebb, a szabálytalan és semmilyen szépségeszménynek megfelelni nem kívánó zsidó női szépség ikonja, a páratlan hangú, nagyszájú dívakirálynő: Barbra Streisand. Mindkét ágon zsidók az ősei, anyai oldalról Oroszországból, apai oldalról pedig a ma Lengyelországhoz és Ukrajnához, akkoriban pedig az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Galíciából vándoroltak ki Amerikába. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]