Bar Kochba érmét viszi a világűrbe a második izraeli űrhajós

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy csaknem 1900 éves antik pénzérmét visz magával az űrbe egy izraeli asztronauta – közölte csütörtökön az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA).

Eytan Stibbe kezében a pénzérmével

A pénzérmén, amelyet a közelmúltban fedeztek fel a Júdeai-sivatag Horror-barlangjában, Bar Kochba zsidó szabadságharcosnak, a római megszállók elleni felkelés (i.sz. 132-136) vezetőjének a neve szerepel.

Emellett az érme mindkét oldalán a korszak tipikus zsidó szimbólumai, köztük pálmafa és szőlőlevél látható.

Eytan Stibbe izraeli üzletember és volt vadászpilóta egyike annak a négy férfinak, aki űrturistaként juthat fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére 2022-ben az Ax-1 misszióban, amelyet az Axiom Space vállalkozás, a NASA és a SpaceX közösen szervez.

Stibbe csütörtökön kapta ajándékba az érmét az Izraeli Régészeti Hivatal holt-tengeri tekercsekkel foglalkozó laboratóriumában tett látogatásakor.

“Magammal viszek az űrbe egy kis táskát, benne olyan tárgyakkal, amelyek különleges jelentőséggel bírnak számomra. Egyértelmű volt, hogy ezek egyike a zsidó történelem egy szimbóluma lesz” – mondta Stibbe, aki második izraeliként fog eljutni az űrbe.

Ilan Ramon, az első – tragikus sorsú – izraeli űrhajós egy gyerekrajzot vitt magával az űrbe, amelyet a theresienstadti koncentrációs tábor egyik foglya készített.

MTI/Szombat

Címkék:Bar Kochba pénzérme, izraeli űrhajós

[popup][/popup]