Bahrein is megállapodott Izraellel diplomáciai kapcsolataik rendezéséről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren pénteken.

Netanjahu, Trump és Bahrein királya, Hamad bin Isa Al Khalifa (Montázs: Times Of Israel)

Az elnök közölte, hogy a két ország a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létesítéséről egyezett meg, s közzétette az erről szóló közös nyilatkozatot is. “Újabb történelmi áttörés ma” – írta a mikroblogban Trump.

A közleményből kiderül, hogy ez a megállapodás is az amerikai elnök közreműködésével született meg. “Donald J. Trump elnök, őfelsége Hamad bin Ísza Szalmán Ál Halífa, a Bahreini Királyság uralkodója és Benjámin Netanjahu, Izrael kormányfője ma megbeszélést folytatott és megegyezett a teljes körű diplomáciai kapcsolatok létrehozásában Izrael és a Bahreini Királyság között” – olvasható a Twitteren megjelent szövegben.

A közleményben kiemelték azt is, hogy az egyezmény “történelmi áttörés a közel-keleti béke szempontjából. “A közvetlen párbeszéd és a kapcsolatok e két dinamikus társadalom és fejlett gazdaság között tovább segítik a Közel-Kelet pozitív átalakulását és megnövelik a stabilitást, a biztonságot és a fellendülést a térségben” – szögezték le.

A közlemény tudatta azt is, hogy Bahrein elfogadta a meghívást az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti történelmi megállapodás hivatalos aláírásának ceremóniájára, amelyre kedden kerül sor a Fehér Házban.

Donald Trump a héten az egyik sajtókonferenciáján utalt arra, hogy két további arab ország is diplomáciai kapcsolatot létesíthet a zsidó állammal. Amerikai sajtójelentések szerint Bahrein után Omán lehet a következő állam. (MTI, Járai Judit)

[popup][/popup]