Bagóért vették meg Gázában a világhírű brit graffiti művész alkotását

Írta: Dan Diamant / zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Banksy több mint húsz éve alkot a világ minden táján. A világhírű művész igazi személyazonosságát a nagyközönség nem ismeri. Valószínű, hogy az angliai Bristolból származik, az első műveit ott alkotta. Egyes vélemények szerint női művészről van szó, mások szerint viszont egy hét művészből álló alkotóközösségről.

banksy-gaza-niobe-230x140Banksy a házfalakra, kerítésekre általában stencil segítségével viszi fel rajzait. A művek üzenete politikai, háború, kapitalizmus és általában intézmény ellenes tartalommal.

Banksy 2005-ben és 2007-ben Betlehemben járt és ott jó néhány képet alkotott. Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos művei tulajdonképpen semmi újat nem mondanak. A rajzok tükrözik a mai angol és általában európai baloldal felfogását, mely szerint a palesztinok ártatlan kisgyermekek, akik csak békét akarnak, míg az izraeliek durva katonák, akik szögesdrót kerítéseket, falakat és magas őrtornyokat építenek csak azért, hogy  a szegény palesztinok életét megkeserítsék.

Idén februárban Banksy a Gázai övezetben járt. (Ebben a tendenciózus kis klipben az az apró csalás fel se tűnik, hogy amit a Gázát elzáró falként mutatnak be, az onnan több tucat kilométerre, a Jeruzsálem melletti Kalandiai átkelő pontnál húzódik. Az az állítás, hogy Izrael nem enged cementet Gázába, már szintén a múlté. Arról persze a klipben szó sincs, hogy az importált cementet a Hamasz katonai célokra, az Izraelbe behatoló alagutak építésére használja).

Mint emlékezetes tavaly nyáron a „Szilárd Szikla” hadműveletben a gázai civil lakosság súlyos veszteségeket szenvedett és több ezer ház romba dőlt. Ez nem utolsósorban a Hamasz taktikája miatt történt, a civil lakosság közé telepített rakéták és hadianyagraktárak megsemmisítésekor. Mivel a Palesztin hatóság és a Hamasz még mindig ellenséges viszonyban állnak, így az újjáépítés még csak nemrég kezdődött el, katari pénzen kezdtek lakóháztelepeket létesíteni. Banksy így azokra a romokra rajzolt, melyek Gáza szerte még mindig megtalálhatóak.

Az egyik alkotását egy olyan ajtóra rajzolta, amely egyedül maradt meg egy házból. A kép a síró Niobét ábrázolja. (Niobé a gyermekeit sirató anya példája a görög mitológiában. Hét fia és hét lánya volt és egyszer kigúnyolta Létót, akinek csak két gyermeke volt, Apolló és Artemisz, akik az anyjuk megsértése miatti bosszúból megölték Niobé összes gyermekét).

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]