Ázsiába utazik a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein-kiállítása

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

    A relativitáselmélet kézzel írott piszkozata, szerelmes levelek és még lemezgyűjtemény is útra kel, hogy első alkalommal csodálhassák meg Kínában, Tajvanon és Japánban.

Ázsiába utazik a jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein-archívumának egy része – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Pénteken Tajpejben kezdődik a hetvenöt tárgyat felvonultató kiállítás, melynek címe Albert Einstein, élet négy dimenzióban – közölte a Héber Egyetem csütörtökön.

A tárgyak között megtekinthető Einstein 1921-es Nobel-díja, Sigmund Freuddal folytatott levelezése, családi és szerelmes levelek és a tudós lemezgyűjteménye.

Minden kiállított tárgy eredeti lesz, kivétel Einstein százéves pipája, amelyet túl törékenynek tartottak az útra, ezért egy másolatot küldtek el helyette. Rendőrség kísérte útján a küldeményt, sőt egy másik teherautót is elindítottak a tolvajok megtévesztésére.

Korábban már rendeztek a huszadik század legendás tudósát bemutató kiállításokat Washingtonban és Los Angelesben, de ilyen nagy mennyiségű relikviát először küldtek külföldre.

Einstein a Héber Egyetem kormányzója címet is viselte. 1955-ben bekövetkezett halála előtt az egyetemre hagyta archívumát.

 

[popup][/popup]