“Azok, akik megsemmisítéssel fenyegetnek bennünket, halálos veszélybe kerülnek”

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu beszéde az ENSZ-ben

Benjamin Netanjahu miniszterelnök keményen elítélte az iráni nukleáris megállapodást az ENSZ Közgyűlés előtt beszédében kedden, figyelmeztetve, hogy a megállapodás előkészíti a terepet Iránnak, hogy nukleáris fegyverekhez juthasson, ha nem törlik el vagy nem változtatnak rajta.

Miután megdicsérte Donald Trump ugyanazon a napon, ugyanazon a pódiumon mondott beszédét – melyben az Egyesült Államok elnöke Iránt “gyilkos” rendszernek a nukleáris megállapodást pedig “iszonyatosnak” nevezete -, Netanjahu azt mondta, a 2015-ös megállapodás megerősítette Irán nukleáris programját, és súlyos fenyegetést jelent az egész világ számára.

“Képzeljék el a veszélyét, hogy több száz nukleáris fegyver kerül egy hatalmas iráni iszlamista birodalom kezébe, rakétákkal, melyek bárhova elérnek a földön” – mondta.

Netanjahu bírálta az ügylet úgynevezett megszüntetési záradékát, amely feloldja az iráni nukleáris programra vonatkozó korlátozásokat, amikor a megállapodás több mint egy évtized múlva lejár.

“Amikor ez a naplemente (záradék) bekövetkezik, sötét árnyékot fog vetni az egész Közel-Keletre és a világra, mert Irán ezután szabadon dúsíthat urániumot ipari méretekben, és karnyújtásnyira kerül a nukleáris fegyverek hatalmas arzenáljától.” hozzátéve, hogy a korábbi megállapodások kudarca Észak-Korea nukleáris programjának korlátozására azt mutatta, hogy az iráni paktum “pontosan ugyanúgy fog alakulni”.

A megállapodás hibáinak fényében – mondta a miniszterelnök – a nukleáris megállapodást fel kell bontani vagy radikálisan módosítani kell.

“Változtass rajta, vagy töröld el” – mondta. “Javítsd ki vagy tedd semmissé.”

“A megállapodás semmissé tétele azt jelenti, hogy nagy nyomás fog nehezedni Iránra, beleértve a bénító szankciókat is, amíg Irán teljes mértékben be nem szünteti nukleáris fegyverekhez fűződő tevékenységeit” – tette hozzá. “A megállapodás fenntartása sok dolgot követel meg, köztük a katonai és más gyanús helyszínek kivizsgálását, és megbünteti Iránt minden kihágásért. De mindenekelőtt a megállapodás létrejötte a megszüntetési záradék eltörlésével kell járjon.”

Netanjahu figyelmeztetett Irán ballisztikus rakéta fejlesztésére és katonai terjeszkedése bővítésére a Közel-Keleten, és kijelentette, hogy a nukleáris megállapodás Irán regionális törekvéseinek csökkentése helyett csak megerősítette azt.

“A nukleáris fegyverek sok támogatója naiv módon azt hitte, hogy ez majd mérsékelni fogja Iránt… Figyelmeztettem, hogy amikor az Iránra vonatkozó szankciókat feloldják, Irán úgy fog viselkedni, mint egy éhes tigris, aki nem hogy nem fog csatlakozni a nemzetek közösségéhez, hanem egymás után felfalja őket. És éppen ezt teszi Irán ma. ”

Ellentétben az erős bírálattal a teheráni-rezsimről, Netanjahu közvetlenül az iráni néphez fordult, perzsa nyelven: “Ti a barátaink vagytok”.

Majd Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatolláhhoz fordult, mondván: “Izrael fénye soha nem fog kialudni”.

“Azok, akik megsemmisítéssel fenyegetnek bennünket, halálos veszélybe kerülnek. Izrael megvédi magát, fegyvereink teljes erejével és a meggyőződésünk teljes erejével,”- mondta. “Cselekedni fogunk, hogy megakadályozzuk Iránt, hogy állandó katonai bázisokat hozzon létre Szíriában légi, tengeri és földi erői számára. Lépni fogunk, hogy megakadályozzuk Iránt, hogy halálos fegyvereket állítson elő Szíriában vagy Libanonban ellenünk. És arra fogunk törekedni, hogy megakadályozzuk Iránt, hogy az északi határaink mentén új terror frontot indítson Izrael ellen.”

“Mindaddig, amíg az iráni rezsim Izrael elpusztítására törekszik, Irán nem fog szembesülni Izraelnél erősebb ellenséggel,” – mondta.

Figyelembe véve Irán regionális stabilitásra gyakorolt egyre nagyobb veszélyére, Netanjahu azt mondta, Izrael kész barátságosabb kapcsolatot teremteni az arab világgal, utalva arra, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a palesztinokkal kötött bármilyen megállapodást egy nagyobb regionális kezdeményezésen belül kössék meg.

“Izrael elkötelezett abban, hogy békét érjen el minden arab szomszédjával, köztük a palesztinokkal” – mondta Netanjahu, beszédében ez volt az egyetlen hivatkozás a palesztinokra.

Netanjahu üdvözölte a világ Izraelről alkotott képének javulását.

Izrael diplomáciai jelentőségének bizonyítékaként azt mondta, hogy az izraeli hírszerző ügynökségek “világszerte több tucatnyi nagy terrortámadás” megakadályozásában segítettek az elmúlt években a világ minden táján.

Egy könnyedebb megjegyzésben Netanjahu azt mondta, hogy bár hat kontinensen járt, az Antartkiszra még nem jutott el, viccesen megjegyezve, úgy hallotta, Izraelnek ott erős támogatói vannak.

“Még nem jártam az Antarktiszon, de egy nap el akarok oda menni, mert azt hallottam, hogy Izraelnek a pingvinek is lelkes támogatói. Nevetsz, de a pingvineknek nem okoz gondot felismerni, hogy bizonyos dolgok feketék és fehérek, jók és rosszak “- mondta.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]