Az utolsó ember (Der letzte Mentsch)

Írta: Lázár György - Rovat: Hírek - lapszemle

Lehetséges lenne, hogy Budapesten nem vették észre az év egyik legjelentősebb magyar holokauszt filmjét?

UtolsoFilm

Az utolsó ember c. német filmdrámáról van szó, amelyet eddig Magyarországon nem mutattak be.

Pierre-Henry Salfati  francia rendező filmjét májusban a cannes-i filmfesztiválon szemlézték, és nemrég kezdték el játszani néhány amerikai filmszínházban is.

A másfél órás dráma egy magyar holokauszt túlélő meghökkentő kálváriájáról szól.   A főszerepet a 83 éves Mario Adorf alakítja, ő a német színjátszás veteránja, és talán élete legjobb alakítását nyújtja.  Partnere a 72 éves Hannelore Elsner, és a fiatal Katharina Derr is nagyszerű a török származású sofőr/mindenes szerepében.

A film szokatlan, de nagyon is életszerű témát dolgoz fel.

Hogyan bizonyítja valaki hogy zsidó?    Különösen, ha egy magyar zsidó a mai Németországban.

Az filmbeli elmagányosodott idős ember (Marcus) Vácon született.  Kisgyerekként élte túl a koncentrációs tábor borzalmait, és mindent el akart felejteni.  Németországban élte le életét Marcus Schwartz néven, egykoron Menachem Teitelbaumnak hívták.   Beilleszkedik a német társadalomba, nincsen kapcsolata a zsidósággal, nincsenek rokonai, és barátai is lassan elhalnak.  Múltjára már csak a karjára tetovált szám emlékezteti.

Amikor az idős Marcus megkeresi a zsidó közösséget, és afelől érdeklődik, hogy hogyan vehetne sírhelyet egy zsidó temetőben – minden megváltozik.  Nem hiszik el hogy zsidó!  Bizonyítania kell származását, ami, mint a filmből is kiderül, nem is olyan egyszerű.

Marcus kálváriája Magyarországra vezet, a filmet is jórészt Budapesten és környékén forgatták.  Az álomszerű jelenetek komplex szimbolizmusaHomérosz eposzára, az Odüsszeiá-ra emlékeztet.   És valószínüleg Nietzsche  Zarathustrájának „Der letzte Mentsch”-ére utal a film gondosan választott címe.

Feltűnik a Gellért Szálló, a Dohány utcai zsinagóga, a magyar vidék, egy disznótor, sőt, még a Magyar Gárda is.  A film érzelmileg nagyhatású, sokan könnyes szemekkel nézték a váratlan végkifejletet, az utolsó képsorokat.

A filmkritikusok az év egyik legjobb filmjének tartják, és az is lehetséges, hogy az alkotás Németországot képviseli majd az Oscar-díjért folyó versenyben a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

[popup][/popup]