Az USA most nem támogat átfogó izraeli offenzívát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Fehér Ház üdvözölte hétfőn két izraeli túsz kiszabadítását a Gázai övezetben, aki izraeli katonai művelet során nyerte vissza szabadságát Rafah városban, ugyanakkor nem támogat offenzívát, amíg a civilek biztonsága nem garantált.

John Kirby

John Kirby, az amerikai elnök hivatalának nemzetbiztonsági szóvivője hétfői sajtóértekezletén kijelentette: az amerikai kormányzat továbbra is dolgozik azon, hogy a többi, még a Hamász fogságában lévő túsz kiszabaduljon, és megismételte a Fehér Ház korábbi közlését, miszerint zajlanak az egyeztetések.

Az illetékes kijelentette, nem tudja megerősíteni a számokat, miszerint a túszok érdekében végrehajtott művelet során három további izraeli fogoly életét veszítette és mintegy 100 palesztin is meghalt. Azt mondta, hogy az izraeli műveletek során a civil áldozatok “megfelelő száma a nulla”.

Kérdésre válaszolva John Kirby elismerte, hogy az amerikai kormánynak nincsenek pontos információi az október 7-én elhurcolt túszok sorsáról, tartózkodási helyéről, állapotáról, és azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy többen már nincsenek életben, köztük amerikai állampolgárok.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora azt is kifejtette, hogy Rafah városában vannak legitim célpontok, miután a Hamász emberei az izraeli hadműveletek elől szintén a palesztin terület déli része felé húzódtak.

A fehér házi illetékes arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok dönthet-e úgy, hogy az izraeli műveletek módjától, és a palesztin áldozatok számától teszi függővé Izrael további támogatását, azt válaszolta: Izraelnek joga van megvédenie magát, és ebben az Egyesült Államok támogatja.

A külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtóértekezletén azt mondta, az eddig végrehajtott izraeli katonai csapások Rafah városban még nem jelzik egy átfogó izraeli művelet kezdetét, amit az Egyesült Államok csak feltételekkel támogat. Matthew Miller megerősítette, hogy az Egyesült Államok ellenzi az offenzívát a Gázai övezet déli részén, amíg nincs világos terv az ott tartózkodó civilek védelmére.

A külügyi szóvivő egyben sürgős vizsgálatot követelt Izraeltől egy 5 éves palesztin gyerek halála miatt, akinek a holttestét a hétvégén Gáza városában egy autóban találták meg. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményéről belátható időn belül tájékoztatást vár az amerikai kormányzat a felelősök elszámoltatására vonatkozó megállapításokkal.

Az amerikai médiának nyilatkozó további illetékesek ugyanakkor azt mondták hétfőn, hogy az adminisztrációt aggodalommal tölti el a Rafah-ban végrehajtott izraeli katonai művelet során meghalt palesztinok száma. (MTI)

[popup][/popup]