Az USA elnöke Izraelbe látogat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök vasárnap telefonon beszélt Joe Biden elnökkel – közölte az izraeli Miniszterelnöki Hivatal. A közlemény szerint Bennett kellemes húsvétot kívánt az elnöknek, majd tájékoztatta a erőszak és uszítás megállítására tett erőfeszítésekről Jeruzsálemben.

Bennett izraeli miniszterelnök és Biden amerikai elnök

A felek megvitatták Irán nukleáris programját, valamint az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak erőfeszítéseit az iráni nukleáris megállapodás visszaállítására, különös tekintettel Teherán azon követelésére, hogy a Forradalmi Gárda lekerüljön a terrorizmus feketelistájáról – írja az ujkelet.live.

Bennett hangsúlyozta Izrael erőteljes tiltakozását egy ilyen lépéssel szemben, mondván: „Biztos vagyok benne, hogy Biden elnök, aki Izrael igaz barátja és törődik a biztonságával, nem engedi, hogy az Iráni Forradalmi Gárda lekerüljön a terrorlistáról. Izrael egyértelművé tette álláspontját az ügyben: a Forradalmi Gárda a világ legnagyobb terrorszervezete.”

A hívás során Biden, Bennett meghívásása reagálva, közölte, azt tervezi, hogy a következő hónapokban Izraelbe látogat.

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető megvitatta ,,a közös regionális és globális biztonsági kihívásokat, beleértve az Irán és meghatalmazottjai által jelentett fenyegetést”.

,,A két vezető hangsúlyozta a miniszterelnök tavaly nyári washingtoni látogatása óta kialakult erős személyes köteléket. Ez a személyes kapcsolat inspirálta diplomáciai és nemzetbiztonsági csapataink munkáját, lehetővé téve mindkét ország számára, hogy közös álláspontra jussanak a nehéz kérdésekben.”

Teljes cikk

[popup][/popup]