Az USA demokrata alelnök-jelöltje és a zsidók

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje az 55 éves Kamala Harris kaliforniai szenátort jelölte az alelnöki posztra. A Jweekly összeszedte azokat a dolgokat, amiket a zsidósággal kapcsolatban tudni kell az indiai és jamaikai gyökerű amerikai politikusról, akit sokan már az Egyesült Államok következő alelnökeként emlegetnek. Az egyik érdekesség, hogy a férje zsidó.

Kamala Harris amerikai demokrata alelnök-jelölt

Kamala Harris édesanyja Indiából, édesapja pedig Jamaikából származott, ő maga azonban már az Egyesült Államokban született. Ügyvédként dolgozott, majd a politikai életbe vezetett az útja, 2017 óta ő Kalifornia szenátora. Az Észak-kaliforniai Zsidó Újság (The Jewish News of Northern California – Jweekly) összeszedte róla azokat a dolgokat, amik a zsidósággal kapcsolatosak – szúrta ki a mazsihisz.hu.

Poharat törtek az esküvőjén: Kamala Harris férje a zsidó Douglas Emhof, a pár egy vakrandin találkozott San Franciscoban a barátaik közvetítésével. 2014-ben házasodtak össze, és az esküvőn zsidó szokás szerint összetörtek egy poharat.

Az Izrael-kritika kritikája. A J Street baloldali amerikai zsidó szervezetnek az alelnökjelölt nem a szíve csücske, nem nyerte el támogatásukat. Harris az izraeli-palesztin békés válás: a két-állami megoldás híve, de annak is, hogy nem lehet kívülről megoldásokat rákényszeríteni a felekre, amit a J Street szorgalmazna. Támogatta ugyan az iráni atomalkut, de ellenzi a Boycott Divestment and Sanctions Izrael-ellenes mozgalmat. Kritikus volt az Obama adminisztrációval szemben, mert az USA hozzájárult Izrael elítéléséhez a Nyugati Parti területeken gyakorolt politikája miatt.

Fellépett a gyűlölet-bűncselekmények ellen. San Francisco-i ügyészi munkája során különös figyelmet fordított a jelenségre és szorgalmazta, hogy részletesebb jelentések készüljenek a témában, ami a zsidó polgárjogi körök követelése is volt.

Adománygyűjtés izraeli fásításra: Az American Israel Public Affairs Committee-nek 2017-ben azt nyilatkozta, hogy gyerekkorából szeretettel emlékezik azokra a zsidó adománygyűjtésekre, amelyek Izraelben ültetendő fákra gyűjtöttek pénzt. Évekkel később, amikor Izraelbe látogatott, a saját szemével láthatta, hogy az erőfeszítés meghozta a gyümölcsét és a sivatag tényleg zöldbe borult.

A „nővérei” zsidók: De persze politikai értelemben vett „nővérekről” van szó, két előző kaliforniai szenátor asszonyról, Barbara Boxerről és Dianne Feinsteinről, akik után Kamala Harris megmérkőzhetett a szenátori posztért a republikánusok jelöltjével.

[popup][/popup]