Az oroszok átadták az izraeli katona Szíriában megtalált maradványait

Írta: Pogár Demeter / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy, az 1982-es libanoni háború idején életét vesztett izraeli katona földi maradványait adja át a nap folyamán Izraelnek Oroszország – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.

Zahari Baumel

 Zahari Baumel izraeli őrmester holttestét 37 évvel a halála után egy orosz kommandó találta meg Szíriában, és szállította el onnan.

“Eltűntként tartották nyilván. Katonáink szíriai partnereinkkel együtt beazonosították a helyet, ahol eltemették. Nagyon örülünk annak, hogy hazájában megkaphatja a katonai tiszteletadást. És az a legfontosabb, hogy közeli hozzátartozói virágot vihetnek a sírjára” – mondta Putyin Netanjahunak.

Az izraeli miniszterelnök a köszönetét kifejezve emlékeztetett rá: két évvel ezelőtt fordult vendéglátójához azzal a kéréssel, hogy segítse az izraeli katonák maradványainak felkutatását, amibe Putyin beleegyezett. Netanjahu közölte, hogy Baumelt már csütörtök este eltemetik Izraelben.

“Hálás vagyok önnek, elnök úr, a személyes barátságáért, az ön által képviselt álláspontért. Közös értékeket képviselünk” – hangoztatta az izraeli politikus, aki öt nappal a hazájában megtartandó parlamenti választás előtt, a saját kérésére utazott el Moszkvába.

Putyin közölte, hogy tudomása szerint a katona maradványainak genetikai vizsgálatát elvégezték, és a nap folyamán Izraelbe küldik át őket. Hozzátette, hogy a Baumelt felkutató orosz kommandónak “nem volt egyszerű” dolga. Netanjahu tolmácsolta Putyinnak a katona százéves édesanyjának köszönetét.

A találkozót követően az orosz védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy a katona maradványait ünnepélyes átadták Netanjahunak.

Netanjahu és Putyin az izraeli választás előtti hétre időzítették találkozójukat és az izraeli katona maradványainak átadását

Szerdán megjelent izraeli sajtóértesülések szerint a katona holttestét egy meg nem nevezett harmadik ország közvetítésével már a szülőföldjére is szállították.

Az Interfax orosz hírügynökség összefoglalója szerint Baumelt és két társát együtt az első libanoni háborúban szíriai egységek ejtették foglyul. A páncélost a szíriaiak az orosz hadseregnek adták át, amely kiállította a moszkvai tankmúzeumban. Netanjahu kérésére Putyin három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a katonai járművet visszaadják Izraelnek.

Moszkvába utazását megelőzően Netanjahu kijelentette, hogy Putyinnal a szíriai helyzetet szándékozott megvitatni, beleértbe az izraeli és az orosz hadsereg közötti “speciális koordinációt” is.

Az izraeli miniszterelnök legutóbb február végén járt Moszkvában, ahol – a kormányától származó tájékoztatás szerint – egy olyan munkacsoport felállításáról állapodott meg Putyinnal, amely “a külföldi erők Szíriából történő eltávolításának kérdésével foglalkozna”.

Netanjahu távozása után egy nappal, február 28-án az orosz elnök megerősítette, hogy az izraeli vezetővel megállapodott: a terrorista ellenállás utolsó gócainak felszámolása után nemzetközi munkacsoportot kell létrehozni a szíriai helyzet végleges normalizálására.

“Ez egyebek között a (külföldi) fegyveres erőknek a Szíriai Arab Köztársaság területéről történő kivonással, a szíriai államiság teljes helyreállításával és területi épség megóvásával áll összefüggésben” – tette hozzá Putyin.

A két vezető február 27-én először találkozott azt követően, hogy a szíriai légvédelem egy szeptember 17-én végrehajtott izraeli légitámadás közben tévedésből lelőtt egy Il-20-as típusú orosz katonai felderítő repülőgépet. A 15 halálos áldozatot követelő incidensért Oroszország Izraelt tette felelőssé.

[popup][/popup]