Az orosz zsidók negyede már elhagyta az országot, de a volt moszkvai főrabbi szerint mindnek mennie kéne

Írta: Euronews - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Moszkva egykori főrabbija, Pinchas Goldschmidt szerint Oroszországban a zsidó lakosságot fogják bűnbakká tenni az ukrajnai háború okozta nehézségekért, ezért figyelmeztet: a zsidóknak mielőbb el kell hagyniuk Oroszországot. Kifejtette: Izraelbe már nehéz eljutni a drága repülőjegy miatt, az Egyesült Államok pedig közel sem olyan biztonságos a zsidók számára, mint valaha.

Pinchas Goldschmidt

Goldschmidt azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy elég visszatekinteni az orosz történelemre, és máris látható, hogy amikor egy politikai rendszer veszélybe került, akkor Oroszország (vagy a Szovjetunió) vezetése megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösségre irányítani. „Ezt láttuk a cári időkben és a sztálini rendszer végén is” – példálózott a vallási vezető.

Goldschmidt szerint Oroszországban jelenleg növekvő pályán van az antiszemitizmus, Oroszország pedig egy újfajta Szovjetunióhoz tér vissza. „Lépésről lépésre újra lehull a vasfüggöny – állítja, és hozzáteszi: – Úgy gondolom, hogy az orosz zsidók számára a legjobb megoldás a távozás.”

Goldschmidt júliusban mondott le posztjáról, és el is hagyta Oroszországot, miután nem volt hajlandó támogatni az ukrajnai orosz inváziót. „Nyomást gyakoroltak a közösség vezetőire, hogy de én nem voltam hajlandó a háború mellé állni – magyarázza. – Azért mondtam le, mert moszkvai főrabbiként problémát jelentettem volna a közösségnek, a másként gondolkodók ellen ugyanis elnyomó intézkedéseket foganatosítottak.”

Az Orosz Föderáció lakossága ma 145 millió fő, ebből nagyjából 165 ezer zsidó származású.

Goldschmidt szerint a háború kezdete óta az oroszországi zsidók 25-30 százaléka már elhagyta, vagy tervezi elhagyni Moszkvát, de nincs könnyű dolguk: Moszkvából már kevés járat indul Tel-Avivba, a repülőjegy ára pedig megnégyszereződött az egy évvel ezelőttihez képest – most körülbelül 2 ezer dollárt kell fizetni érte.

Teljes cikk

Címkék:Oroszország, oroszországi zsidók

[popup][/popup]