Az olajbogyó is lehet kóser

Írta: delmagyar.hu / Salánki Zsófia - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Markovics Zsolt főrabbi és felesége, Markovicsné Sebők Gina kóser üzletet nyitottak nemrégiben Szegeden. Ennek kapcsán meséltek arról, mitől kóser az, amit a polcokon látunk.

Markovics Zsolt főrabbi és felesége, Markovicsné Sebők Gina nyitották az első kóser boltot a holokauszt óta. Fotó: Kuklis István

A dédszüleimnek volt kóser vegyeskereskedése a Tisza Lajos körút és a Kálvária sugárút sarkán, így jött az ötlet, hogy mi is nyithatnánk egyet – emlékezett vissza Markovicsné Sebők Gina. Férje, Markovics Zsolt főrabbi hozzátette: a holokauszt óta, azaz több mint hetven éve nem volt ilyen üzlet Szegeden. Most viszont akár szalámit, olajbogyót, őrölt paprikát vagy sütőport is vásárolhatnak azok, akik kóser háztartást szeretnének vezetni.

Elárulták azt is, eddig csak Budapesten tudtak bevásárolni azok, akik szigorúan szerették volna tartani a zsidó vallást, hiszen vidéken nincs kóser bolt. – Szinte minden kóser termékre más előírás vonatkozik. Két közös dolog van. Az egyik, hogy semmi olyan nincs a kóser termékekben, ami a Tóra vagy a rabbinikus irodalom által tiltott. A másik elengedhetetlen pedig az, hogy a kezdetektől egészen a szállításig rituális felügyelők kísérik a terméket, hogy ellenőrizzék, tényleg nem kerülnek bele tiltott dolgok. Megvan például, hogy milyen húsokat ehetünk, valamint minden évben megjelenik egy lista, ahol az összes E-származék megtalálható, így tudjuk, melyek kerülhetnek a kóser termékekbe – fogalmazott a főrabbi. Azt is elárulta, még az is fontos, milyen gépsoron készülnek az ételek. Akik ott dolgoznak, nem ehetnek meg mellette például egy szendvicset vagy egy virslit. A kóser ételek pedig nem tartalmaznak sem színezéket, sem tartósítószert.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:hagyomnány, kashrut, kóser, vallás

[popup][/popup]