Az Öböl-menti államok normalizálnák a viszonyt Izraellel?

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Öböl-menti államok vezetői hajlandóak lennének jobb viszonyt kialakítani a Zsidó Államal, amennyiben az valódi lépéseket tesz a palesztinokkal való kiegyezés érdekében.

A The Wall Street Journal egy belső forrásra hivatkozva azt írta hétfő este, hogy az államok a telepes építkezések leállítását, a gázai blokád enyhítését akarják elérni. Cserébe feloldanák a kereskedelmi megszorításokat, megnyitnák a közvetlen távközlési vonalakat, és lehetővé teszik az izraeli repülőgépek számára, hogy átrepülhessenek az országon.

Fontolóra veszik vízum kiállítását izraeli sportcsapatok és kereskedelmi delegációk számára az Arab Államok rendezvényeire és megnyitnák a régiót Izrael számára kereskedelmi és üzleti tevékenységekhez.

Bár arab tisztviselők kétlik, hogy az izraeli-palesztin békemegállapodás már a küszöbön van, felkészültek, hogy megjutalmazzák Izraelt a béke érdekében tett erőfeszítéséért.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump az elkövetkező 10 napban Szaúd-Arábiába és Izraelbe látogat. Hétfőn Abu Dhabi trónörökösével, Mohamed bin Zajed al Nahajannal találkozott Washingtonban.

Az Öböl-államok hajlandóak együttműködni Trumppal, aki elkötelezett a békemegállapodás iránt. Két ország – Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – már jelezte az Egyesült Államoknak és Izraelnek, hogy felkészültek a terv elfogadására.

Eddig az Izraeli Miniszterelnöki Hivatal nem kommentálta az ajánlatot.

Az arab országok közül Izrael csupán Egyiptommal és Jordániával tart fenn diplomácia kapcsolatot.

A síita Irán és az Iszlám Állam terrorszervezet iránti aggodalom áll a szunnita öböl-menti államok és Izrael közötti kapcsolat rendezésének hátterében.

A tárgyalásokon részt vevő egyik magas rangú arab tisztviselőt idézve:

“Izrael többé nem ellenség, hanem potenciális lehetőség.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]