Az MTK elutasítja a gyalázatos cigányozást

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

mtk_logoA Magyar Testgyakorlók Köre elnöksége és “az egész MTK sportcsalád elfogadhatatlannak tartja és felháborodással, valamint szomorúsággal teli szívvel elutasítja” azokat a kijelentéseket, amelyek az MTK fiatal sportolójának tragédiájával kapcsolatban [1] gyűlölködő, rasszista nézeteket fogalmaznak meg – írta közleményében Deutsch Tamás elnök.

Az MTK vezetője, európai uniós parlamenti képviselő leszögezte: az MTK mindenkor elítélte és elítéli a gyűlölködés és gyűlöletkeltés minden formáját.

Az MTK nevében Deutsch megköszönte az együttérzést. Hozzátette: “ugyanakkor szégyellje magát mindenki, aki egy 17 éves sportoló életveszélyes sebesülése kapcsán [2] nem az együttérzés, hanem a gyalázatos cigányozás hangján szólalt meg”.

Január elsején hajnalban egy szigethalmi szórakozóhelyen kitört tömegverekedésben késelés történt. A fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba két fiatalt szállítottak szúrt sebekkel: a szigetszentmiklósi sportklub 19 éves birkózóját és az MTK 17 éves ökölvívóját. Csütörtökön előzetes letartóztatásba helyeztek egy a bűncselekménnyel gyanúsított 17 éves fiatalt. További támadót vagy támadókat még keres a rendőrség.

Az eset után több internetes fórumon is utaltak az elkövető származására. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a bűncselekménnyel kapcsolatban csütörtökön meghirdetett sajtótájékoztatóján, pénteken azt mondta: a párt szerint a szigethalmi késelés tulajdonképpen lincselési kísérlet volt, ami a “cigányterror legtipikusabb és legaljasabb” esete, a párt demonstrációt szervez Szigetszentmiklósra.

A gyanúsítottnak börtönben, nem javító intézetben lenne a helye

A szigethalmi késelés csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottjának több ok miatt is inkább börtönbe, mint javító intézetbe kellene vonulnia az előzetes fogva tartás időtartamára, ezért nyújtottak be ügyészi fellebbezést a Budakörnyéki Járásbíróság döntése ellen – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Kállai Gábor elmondta: a bíróság egyebek mellett J. János fiatal korára, illetve állítólagos betegségére tekintettel határozott úgy, hogy az emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt eljárás alá vont fiatalember az előzetes letartóztatás idejére – egyelőre 30 napra – ne börtönbe, hanem javító intézetbe kerüljön.

A megyei főügyészség nem ért egyet a fenti érveléssel, ezért fellebbezett – tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, J. János pár hónap múlva betölti a 18. évét, tehát kora nem indokolja, hogy túlságosan félteni kelljen a büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezettektől.

A terhére rótt bűncselekmény súlya is ezt az érvet támasztja alá – magyarázta Kállai, kiemelve: J. János a főügyészség rendelkezésére álló információk szerint négyszer szúrt. A gyanúsított esetleges betegségére való hivatkozásra reagálva az ügyészségi szóvivő úgy fogalmazott: a tököli börtönkórházban ugyanúgy megfelelően kezelhetnék J. Jánost, mint egy javító intézetben.

[popup][/popup]