Az izraeliek 80%-a úgy véli, Netanjahunak is vállalni kell a felelősséget a háborúhoz vezető mulasztásokért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeliek túlnyomó többsége úgy véli, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek nyilvánosan vállalnia kellene a felelősséget azokért a megdöbbentő mulasztásokért, amelyek a Hamász október 7-i pusztító támadásához vezettek – derül ki a Maariv című újság pénteken közzétett közvélemény-kutatásából.

Benjamin Netanjahu

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy és a Shin Bet vezetője, Ronen Bar már vállalt ilyen felelősséget, akárcsak Yoav Gallant védelmi miniszter és Bezalel Smotrich pénzügyminiszter.

A felmérés szerint az izraeliek 80 százaléka szerint Netanjahunak, aki eddig nem tett nyilvános nyilatkozatot a felelősségvállalásról, követnie kellene a példát, beleértve azoknak a 69 százalékát, akik a miniszterelnök Likud pártjára szavaztak a tavalyi választásokon.

A közvélemény mindössze 8 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene.

Arra a kérdésre, hogy ki a legalkalmasabb a miniszterelnöki posztra, 49% a Nemzeti Egység párt vezetőjét, Benny Gantzot választotta, és csak 28% Netanjahut, a többiek bizonytalanok.

Ami a Hamász terrorcsoport elleni gázai háborút illeti, az izraeliek 65%-a támogatja a szárazföldi offenzívát az övezetben, míg 21% ellenzi azt.

Emellett 51% támogatott egy nagyszabású katonai műveletet az északi fronton a Hamász és a Hezbollah libanoni terroristáival folytatott egyre gyakoribb összecsapásokat követően, míg 30% korlátozott műveletet szeretne.

Arra a kérdésre, hogy kire szavaznának, ha ma lennének a választások, a felmérés kemény osztályzatokat adott a jelenlegi koalíciónak – 43 mandátumot kapnának a jelenlegi 64-hez képest -, egyedül Gantz pártja emelkedne 40 mandátumra a jelenlegi 12-ről.

A felmérést október 18-án és 19-én végezte a Lazar Intézet a Panel4All-lal közösen 510 válaszadó körében, akik a felnőtt izraeliek reprezentatív mintáját képezték. A hibahatár 4,3% volt. (Times Of Israel)

[popup][/popup]