Az izraeli rabbinátus engedélyt adott egy második feleségre

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Azért nem kell a poligámia elterjedésétől tartani.

Az Izraeli Rabbinátus haifai bírósága egy rendkívül ritka vallásjogi döntést hozott a közelmúltban: engedélyt adott egy házas férfi számára, hogy még egy házasságot kössön anélkül, hogy előző feleségétől elválna. Mivel Izraelben nincs polgári házasságkötés, így zsidók esetében a rabbinátus intézkedhet ilyen ügyekben.

A zsidóság előírásai szerint egy válás akkor tekinthető törvényesnek, ha a férj szabad akaratából átadott egy előírásszerűen kitöltött válólevelet (héberül: getet) a feleségének, aki azt átveszi. Ameddig a férj nem hajlandó kiadni a getet, vagy felesége nem hajlandó átvenni azt, a házasság érvényben marad.

Általában olyan történetek válnak ismertté, melyekben a férj makacssága okoz gondot. Ilyen esetekben a bét din (vallási bíróság) különféle kényszerítő eszközöket alkalmaz a férjjel szemben, akár a rendőrség bevonásával, amíg az át nem adja a getet. Egy friss kimutatás szerint meglepő módon gyakoribb, amikor a feleség nem hajlandó átvenni a getet, ami szintén a válás lebonyolításának útjában áll. Az izraeli törvények azonban nem teszik lehetővé, hogy a nőkkel szemben is a férfiakéhoz hasonló szigorúsággal járjanak el, így a vallási bíróságok gyakran tehetetlenek a makacskodó asszonyokkal szemben.

Egy ilyen eset hatására döntött úgy a haifai állami bét din, hogy a válólevél átvételének további forszírozása helyett engedélyezik, hogy a férj ismét házasságot kössön, s így – elvileg – két felesége legyen.

A válni akaró férfi már nyolc éve külön él első feleségétől, aki annak ellenére nem hajlandó átvenni a getet, hogy közben más férfiakkal tart fent kapcsolatot. Férje még arra is ígéretet tett, hogy a válólevél elfogadása esetén volt feleségének adja közös lakásukat, de ezzel sem érte el célját.

“Semmilyen körülmények között sem vagyok hajlandó elválni tőle. Csak a halál választhat el minket egymástól. Nem fogadom el a válólevelet. A halálunkig házasok maradunk” – jelentette ki a nő.

Ávráhám Meir Sálus rabbi, a haifai bét din vezetője elmondta, hogy semmi esélyt sem lát arra, hogy a házaspár valaha újra együtt éljen. “A feleség nem hajlandó átvenni a getet, hiába kötelezi erre több bírósági határozat. Szilárdan eltökélte, hogy nem fogadja el a válólevelet.” – indokolta döntését a rabbi.

Bár a Tóra törvényei nem tiltják a poligámiát – ameddig a férj képes mindent biztosítani minden feleségének -, de az askenáz közösségekben már több mint ezer éve a metzi Rábénu Gersom (960-1040) által megfogalmazott rabbinikus döntvény tiltja. A keleti zsidó közösségekben nem volt érvényben effajta korlátozás, ezzel együtt ott is ritka jelenség volt az egynél több feleség. Az izraeli törvényhozás 1977-ben tiltotta be a poligámiát, bár a több feleséggel az országba vándorlók fenntarthatták családi állapotukat.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]