Az izraeli pénzügyminiszter “arabmentes biztonsági zónákat” akar a nyugati parti zsidó telepek körül

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli pénzügyminiszter “arabmentes biztonsági zónákat” akar a ciszjordániai /nyugati parti zsidó telepek körül, és megtiltaná ott a palesztinoknak, hogy részt vegyenek az olajbogyószüreten.

Becalél Szmotrics és Benjamin Netanjahu

Becalel Szmotrics ezt levélben javasolta Benjámin Netanjahu kormányfőnek és Joáv Gallant védelmi miniszternek, és a levelet közzétette az X mikroblogportálon is, amiről a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál számolt be hétfőn.

A radikálisan jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke nemcsak pénzügyminiszter, hanem a katonai igazgatás alatt álló Ciszjordánia ügyeiért is felel.

Szmotrics szerint azért szükségesek ezek az intézkedések, hogy megakadályozzák a telepek elleni terrortámadásokat, biztonságban érezzék magukat az ott élők, ugyanis Izrael a telepesek közül sok tartalékos férfit mozgósított a Hamász elleni háborúba, és emiatt gyakorlatilag magukra maradtak a telepeken a nők és a gyerekek.

Az olajbogyószüreten való részvétel megtiltása a palesztinok számára “a területet lángba borító baloldali [izraeli] anarchista aktivisták eltávolítását is szolgálná” – írta.

Levelében Szmotrics azt állította, hogy az elmúlt hetekben többször is felvetette Netanjahunak a palesztinmentes övezetek lehetőségét, és ő a kérdés megvizsgálására utasította Herci Halevit, a hadsereg vezérkari főnökét. Szmotrics szerint ennek ellenére nem történt előrelépés az ügyben.

Az izraeli Jes Din (Van Ítélet) nevű jogvédő csoport szerint amellett, hogy palesztinok megtámadnak zsidó telepeseket Ciszjordániában / Júdea-Szamáriában, az október 7-i terrortámadás óta a helyi zsidó telepesek legkevesebb 172 esetben zaklattak palesztinokat vagy követtek el erőszakot ellenük. (MTI nyomán)

[popup][/popup]