Az izraeli légierő lelőtt egy Hamasz-drónt

Írta: Halmos László/izraeli-hirlevel.blogspot.hu/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedden reggel a Légierő lelőtt egy drónt, amelyet a Gázai-övezetből bocsátottak fel.

hamasz-uavA pilóta nélküli kis automata repülőt a Gázai-övezet partjai előtt találta el a Légierő egy gépe, amikor az Izrael felé tartott.

A Hamasz régóta képes ilyen kisméretű drónok előállítására (képünk), amely izraeli terület fölé érve mind fényképezésre, mint bombateher célbajuttatására alkalmas.

2014. júliusában Asdod városát közelítette meg egy Hamasz-drón, amikor sikerült megsemmisíteni.

A terrorveszély miatt Izrael fenntartja magának a Gázai-övezet légterének az ellenőrzési jogát.

A drón mindössze néhány percet töltött a levegőben, maradványai a tengerbe zuhantak, és nem hatolt be izraeli területre.

“Az izraeli hadsereg nem engedélyezi légterének semmiféle megsértését, és határozottan fellép minden ilyen erőfeszítéssel szemben” – állította közleményében az izraeli hadsereg.

A drón méreteiről nem közöltek részleteket. A Hamász nem erősítette meg, hogy pilóta nélküli légi járművet indított volna útnak, de a múltban már bejelentette, hogy rendelkezik ilyennel.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Peter Lerner szerint a Hamász már két éve fejleszt drónokat. A palesztin iszlamista szervezet legutóbb egy éve, 2015 júniusában bocsátott útjára egy pilóta nélküli légi eszközt. Korábban a 2014 nyári gázai háborúban használt a Hamász többször is drónokat.

Az izraeli posta legutóbb májusban tartóztatott fel egy alkatrészeire szerelt drónszállítmányt, amelynek címzettje Gázában volt. ELőtte februárban a határnál próbáltak bejuttatni több különböző méretű, kamerákkal felszerelt pilóta nélküli légi járművet az Gázai övezetbe.

[popup][/popup]