Az izraeli kormány visszavonta a palesztin külügyminiszter izraeli beutazási engedélyét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány visszavonta Rijád al-Malki palesztin külügyminisztertől izraeli beutazási és a szabad mozgást biztosító engedélyét büntetésből amiatt, hogy a Palesztin Hatóság a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult Ciszjordánia státusával kapcsolatban – jelentette a Háárec című újság hírportálja nyomán az MTI.

Rijad al-Malki (Fotó: Wikimedia Commons)

Rijád al-Malki minisztert vasárnap délelőtt tájékoztatták arról, hogy az izraeli kormány hétvégi döntése értelmében már nem érvényes a Palesztin Hatóság (PH) területén és Izraelben számára szabad mozgást biztosító utazási engedélye.

Al-Malki vasárnap reggel, Brazíliában tett hivatalos látogatása után Jordániából Ciszjordániába érkezett, ahol arról tájékoztatták, hogy utazási engedélye már nem érvényes.

“A jogosultság megtagadása durván sérti az Izrael és a PH közötti megállapodásokat, és célja annak bizonyítása, hogy Izrael úgy gondolja: fennhatósága van a megszállt területek fölött”- közölte a lappal Ahmed al-Deek, a miniszter politikai tanácsadója.

“E lépés hatására nem változnak meg a PH vagy a külügyminiszter tervei, még akkor sem, ha Izrael akadályozza a mozgását az Izrael és Ciszjordánia közötti átkelőhelyeken” – tette hozzá Al-Deek.

“Izraelt kell megbüntetni a nemzetközi jog megsértése miatt” – jelentette ki közleményben a Palesztin Hatóság, amely szintén elítélte az engedély bevonását.

Az engedély, amelytől megfosztották a külügyminisztert, lehetővé tette számára a szabad utazást Ciszjordánia egész területén és az ellenőrzőpontokon át, palesztin rendszámú járművel beléphetett vele Izrael 1967 előtti területére, külföldre repülhetett vele a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről, és biztosította az átjutást az Allenby-hídon Ciszjordániából Jordániába vagy vissza.

A palesztin külügyminiszter megfosztása eddigi engedélyétől része volt az új izraeli biztonsági kabinet első, pénteki döntésének, amelyben szankciócsomagot állítottak össze a palesztin vezetőkkel szemben. Azért büntetik őket, mert december végén, egy nappal a hatodik Netanjahu-kormány eskütétele után az ENSZ Közgyűlése megszavazta azt a palesztin javaslatot, amelynek értelmében a testület szakvéleményt kér a hágai Nemzetközi Bíróságtól arról, hogy Izrael de facto annektálta-e már az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániát – emlékeztet az MTI híre.

A megtorlás részeként az izraeli miniszterek büntetőintézkedéseket vezettek be azon magas rangú palesztin tisztségviselőkkel szemben, akik népszerűsítették az ENSZ-ben a palesztin kérést. Emellett pénzügyi retorziókat szabtak meg a PH-val szemben, befagyasztották a palesztinok építési terveinek jóváhagyását az 1994-es oslói egyezményben C, vagyis izraeli közigazgatási és biztonsági felügyelet alattinak minősített zónában, és eldöntötték, hogy fellépnek azon szervezetek ellen, amelyek “terrorista, vagy bármilyen ellenséges tevékenységet folytatnak Izrael ellen”. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]