Az izraeli kormány lemondott az észak-afrikai menedékkérők visszatelepítéséről

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli kormány egyelőre lemondott az illegálisan érkezett afrikai menedékkérők kényszer-visszatelepítéséről egy meg nem nevezett afrikai országba – jelentette az izraeli média kedden.

Észak-afrikai menedékkérők fogva tartásuk után buszra szállnak és Tel-Avivba tartanak

Eszerint összeomlottak az afrikai országokkal korábban kötött titkos megállapodások, és ezért a kormány képviselői közölték az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósággal, hogy visszavonják a már korábban kiadott kiutasítási végzéseket is.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Arje Deri belügyminiszter ugyanakkor megállapodott abban, hogy megpróbálják ismét megnyitni a már bezárt, a menedékkérőket régebben fogva tartó táborokat, de ehhez előbb el kell fogadtatniuk egy új, a legfelsőbb bíróság döntését felülíró jogszabályt – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Egy héttel ezelőtt már szabadon engedtek 203, Eritreából és Szudánból érkezett menedékkérőt, akik a Szaharonim nevű zárt, börtönszerű létesítményben voltak elzárva tervbe vett kényszer-áttelepítésükig.

Előzőleg márciusban már felszámolták a legfelsőbb bíróság döntései nyomán a Holot nevű menekülttábort, ahol 2013 óta több mint 13 ezer afrikait helyeztek el ideiglenesen.

Naftali Bennet oktatási miniszter Twitter-üzenetében azt írta, hogy a “törvénytelen beszivárgók” áttelepítéséhez előbb el kell fogadtatni a legfelsőbb bíróság jogkörét korlátozó felülbírálati törvényt, és ezért május 6-án szavazásra terjeszti elő ezt a törvényjavaslatot.

Az ügy azért került az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz, mert különböző szervezetek és ügyvédek két beadványt nyújtottak be az afrikaiak tervezett kényszer-kitelepítése ellen, s a beadványban foglalt aggodalmakra – elsősorban az Afrikában rájuk váró körülményekre, személyes biztonságuk garantálására vonatkozóan – a bíróság választ kért a döntésért felelős államtól.

A petíció megválaszolásáig a bírók befagyasztották az Afrikába telepítéseket, és ezt a halasztást meghosszabbították az állam döntését alátámasztó – és a beadványban felvetett aggályokat megcáfoló – ügyészségi vélemény megérkezéséig. Azonban végül ilyen véleményt nem kaptak az afrikai országokkal kötött megállapodások összeomlása miatt.

Címkék:bevándorlók, Izrael, migránsok, nenedékkérők

[popup][/popup]