Az izraeli kormány jóváhagyta Kelet-Jeruzsálem 3.2 milliárd sékeles fejlesztési tervét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány jóváhagyta egy ötéves, közel 3,2 milliárd sékelre rúgó tervet Kelet-Jeruzsálem fejlesztésére, miután Becalel Szmotrich pénzügyminiszter befagyasztotta a pénzt.

Becalél Szmotrics és Benjamin Netanjahu

„Ez a döntés megváltoztatja Jeruzsálem arculatát” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kormányülés után. ,,Egyesítjük Jeruzsálemet.”

Szkepticizmus: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a fejlesztési tervről szóló megbeszélésen azt mondta, hogy ,,aggódik amiatt, hogy a pénz rossz körzetekbe és helyekre kerül, ahol visszaélnek vele”.

Előzmény: A pénzügyminiszter két hónapra befagyasztotta a kelet-jeruzsálemi ötéves programra elkülönített pénzt.

  • A pénzeszközök befagyasztására a Héber Egyetem arabok akadémiai és felsőoktatási integrációját előkészítő kurzusa számára való 200 millió sékel átutalása ellen történt.
  • Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó azzal az egyértelmű biztonsági ajánlással fordult hozzá másfél hete, amely szerint a kelet-jeruzsálemi lakosok izraeli egyetemekre való integrálására ösztönzése csökkenti a terrorizmust Jeruzsálemben.
  • Szmotrich azonban azt állította, hogy a szóban forgó előkészítő tanfolyam „nacionalizmushoz és szélsőségességhez” vezet.

Sztrájkot okozva: Szmotrich szintén megtagadta 200 millió sékel költségvetés átutalását az arab hatóságoknak, mely a gazdaság fellendítését, az infrastruktúra korszerűsítését és az arab közösségek bűnözés elleni küzdelmét célozzák, és az előző kormány idején hagyták jóvá.

Teljes cikk

[popup][/popup]