Az izraeli kormány hallgatott, a baloldal beszólt Trumpnak, amerikai zsidókat bíráló megjegyzéséért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben baloldali politikusok szerdán elítélték Donald Trump amerikai elnöknek a demokrata pártra szavazó amerikai zsidókat bíráló megjegyzését, amely szerint az ilyen emberek vagy nem lojálisak, vagy tudatlanok.

Tamar Zandberg (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90)

A katonai rádióban megszólaló politikusok köztük az amerikai származású Michael Oren, volt washingtoni nagykövet és a Mindannyian nevű centrista párt politikusa az amerikai zsidókat megbélyegző, hazájukhoz való hűségüket kétségbevonó antiszemita hagyomány nyomait látta Tump megjegyzésében, melyből nem derült ki világosan, hogy mely országhoz, Izraelhez vagy Amerikához kellene-e hűségesebbnek lenniük.

“A kisebbségek hűségének megkérdőjelezése, illetve ennek a véleménynek a zsidókra történő alkalmazása több évtizede folyik, és ma egyesíti Trump, Benjámin Netanjahu és más vezetők antiliberális szövetségét – írta Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt politikusa Twitter-fiókjában egyszerre bírálva az amerikai elnököt és az izraeli kormányfőt.

Zandberg szerint elsőként Netanjahunak kellene bocsánatkérést követelni Trumptól az amerikai zsidók hazájukhoz való lojalitásának felvetéséért. Ezzel az izraeli miniszterelnök hallgatását is ostorozta, melyről az izraeli sajtó is beszámolt.

Donald Trump a Fehér Házban kedden jelentette ki, hogy “bármely zsidó, aki a demokratákra szavaz, szerintem vagy teljesen tudatlan, vagy súlyos hűtlenséget követ el.

Trump szavait számos amerikai zsidó közszereplő ítélte el. (MTI nyomán)

[popup][/popup]