Az izraeli kormány a telepesek újabb pénzügyi támogatásáról döntött 

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány egyhangúlag újabb több tízmillió sékeles költségvetési támogatást szavazott meg az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában létesített izraeli telepek számára – értesült vasárnap az izraeli média.

Ariel - a legnagyobb település a területeken

Ariel – az egyik fontos település a területeken

A kabinet vasárnapi ülésén a kényes biztonsági helyzet megkövetelte rendkívüli kiadásokkal magyarázták az újabb támogatást, amely hozzáadódik a tavalyi koalíciós tárgyalások idején kialkudott, a költségvetésben már szereplő 340 millió sékeles (25 milliárd forintos) juttatáshoz.

Az indoklás szerint a ciszjordániai izraeli közösségek naponta rendkívüli biztonsági helyzettel szembesülnek földrajzi elhelyezkedésük és a térség életének sajátosságai miatt.

A kormány véleménye szerint 2015 októberének eleje óta tovább romlott a biztonsági helyzet a merénylethullám miatt, ez kihatott az élet számos területére, és ennek pszichológiai, társadalmi és gazdasági hatásai voltak, ami különleges megoldásokat és szolgáltatásokat igényel.

A vasárnap megszavazott összeg pontos mértékéről egymástól eltérő információikkal rendelkeznek a különböző izraeli hírforrások. A közszolgálati rádió 62 millió sékelről (mintegy 4,5 milliárd forintról), a Háárec című újság honlapja 72 millió sékelről (mintegy 5,25 milliárd forintról), a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pedig 82 millió sékelről (mintegy 6 milliárd forintról) írt.

Az azonban bizonyos, hogy a támogatás forrásait több tárca biztosítja: például a belügyminisztérium egyszeri, tizenötmillió sékelt (több mint egymilliárd forintot) juttat a helyi önkormányzatoknak, a mezőgazdasági tárcától pedig további tízmillió sékelt (több mint 700 millió forintot) kapnak a telepesek ideiglenes középületek állandóvá alakítására és renoválásokra.

Az oktatási, az egészségügyi, a szociális és a pénzügyminisztérium három év alatt 12 millió sékelt (közel 900 millió forintot) utal át a közösségeket vészhelyzetben szolgáló központok, a pszichológiai és szociális támogatás költségeinek fedezésére, illetve a biztonsági helyzet által érintett kisvállalkozások számára.

A rádió úgy tudja, hogy hatmillió sékelt (mintegy 440 millió forintot) szociális segélyként osztanak szét a telepesek között, és emellett ötmillió sékelt (több mint 350 millió forintot) adnak ciszjordániai turisztikai fejlesztésekre.

Az ellenzék élesen támadta a kormány döntését. A szociáldemokrata Munkapárt két politikusa úgy vélte, hogy a telepesek helyett inkább az Izrael periférikus vidékein lévő településeket kellene támogatni, az ottani szegénységet kellene felszámolni.

 

[popup][/popup]