Az izraeli katonákat inzultáló Ahed Tamimi továbbra is őrizetben marad, az Amnesty követeli a szabadon engedését

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A katonai bíróság hétfőn meghosszabbította az izraeli katonákat lökdöső és pofozó palesztin tinédzser őrizetben tartását legalább két napra.

A döntés szerint Ahed Tamimi (16) szerdáig őrizetben marad, hogy a bíróság eldönthesse, hogy óvadék ellenében szabadon engedhető-e a tárgyalása előtt.

Az ügyészek arra törekszenek, hogy ne engedjék ki, amíg a tárgyalás véget nem ér.

Tamimi ügyvédje, Gaby Lasky a bíróságon azzal érvelt, hogy őrizetbe vétele sérti a nemzetközi egyezményeket, mivel kiskorú.

A tinédzserre hősként tekintenek a palesztinok, mert bátran kiáll az izraeli katonákkal szemben Ciszjordániában. Az izraeliek pedig azzal vádolják a Tamimi családot, hogy Ahedet mint eszközt használják a megrendezett provokációikhoz.

Ahedet a katonák elleni támadással együtt 12 rendbeli testi sértéssel vádolják, és hosszú börtönbüntetés elé néz, amennyiben elítélik.

A vádak a videóra vett incidenshez és öt másik eseményhez kapcsolódnak, köztük kődobálás, felbujtás és fenyegetés.

Anyja, Nariman is letartóztatásra került az incidens miatt, unokatestvérével, Nour Tamimival (20) együtt. Nour Tamimi január 5-én szabadult, míg Nariman Tamimi jelenleg is őrizetben van.

A Tamimi család tagjainak letartóztatása egy december 15-i esethez köthető, ami Nabi Saleh-i házuk udvarában történt, Rámalláh közelében.

Az izraeli hadsereg szerint a katonák azért voltak a területen, hogy megakadályozzák a palesztinokat, hogy kövekkel dobálják az izraeli járműveket.

A videó megörökítette, ahogy a Tamimi unokatestvérek odamennek a két katonához és azt mondják nekik, hogy távozzanak, majd elkezdik lökdösni, rúgni és pofozni őket. A lányok közül Ahed volt az agresszívebb. A fegyveres katonák nem reagáltak a provokációra. Miután Nariman Tamimi is bekapcsolódott, a lányok visszavonultak.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]