Az izraeli katonák ezentúl csak szolgálati fegyverükkel mehetnek eltávozásra

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Gadi Ejzenkot elrendelte, hogy a harci alakulatok katonái ezentúl csak szolgálati fegyverükkel együtt hagyhatják el a laktanyát, amikor eltávozásra mennek – jelentette kedden a Háárec című izareli lap.

An Israeli soldier keeps his position near Israel's border with the Gaza Strip on July 29, 2014. The Israeli offensive, which began on July 8 to end Hamas rocket attacks on the Jewish state, has killed more than 1,100 Palestinians, mostly civilians according to the United Nations, while 56 lives have been lost on the Israeli side, all but three of them soldiers . AFP PHOTO / JACK GUEZ        (Photo credit should read JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

A parancsot Gadi Ejzenkot egy múlt csütörtöki ciszjordániai merénylet nyomán adta ki. A palesztin támadók egy élelmiszer áruházban halálra késeltek egy szabadságon lévő katonát, aki puszta kézzel sietett a megtámadott vásárlók segítségére, mert fegyverét a laktanyában kellett hagynia.

Barátai szerint a megölt katona szolgálati fegyverét magához véve akart szabadságra menni, de parancsnokai ezt nem engedélyezték számára. A katonákat a vezérkari főnök mostani parancsa szerint eltávozásuk előtt ki fogják képezni a lőfegyverek biztonságos otthoni tárolására.

Az izraeli katonáknak eddig gyakran a laktanyában kellett hagyniuk szolgálati fegyverüket, mert a hadsereg vezetése tartott a fegyverlopásoktól és az esetleges öngyilkosságoktól.

2006 óta a Háárec szerint jelentősen csökkentették a fegyverrel eltávozásra engedett katonák számát, ami egy kutatás szerint 40 százalékkal csökkentette a katona-öngyilkosok számát.

Izraelben és a palesztin területeken azonban tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek ellen irányuló késes és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Az izraeli hatóságok ezt cáfolják. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

[popup][/popup]