Az izraeli hadsereg tagadja a BBC vádjait, hogy bántalmazták egy gázai kórház személyzetét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi beszámolója szerint izraeli katonák bántalmazták az egyik gázai palesztin kórház személyzetét. Az izraeli hadsereg tagadta az értesülést, David Cameron brit külügyminiszter ugyanakkor az ügy sürgős kivizsgálását követelte.

A BBC-nél megjelent felvétel egy képkockája

A BBC-riport szerint izraeli katonák a múlt hónapban átkutatták a többségében palesztin lakosságú Gázai övezet déli térségében lévő Hán-Júnisz település Nasszer nevű kórházát, és az akció közben több orvost és ápolót őrizetbe vettek.

Az érintettek beszámolói szerint fizikailag bántalmazták és órákig térdepeltették őket, hideg vizet zúdították rájuk, szemüket bekötötték és arra kényszerítették őket, hogy vetkőzzenek alsóneműre.

Az egyik orvos a BBC-nek elmondta, hogy az izraeli katonák egy hétig őrizetben tartották, szájkosaras kutyákat uszítottak rá és eltörték egyik kezét.

Az incidensről február 16-án titkos videófelvétel készült, amely eljutott a BBC-hez. A felvételen alsóneműre vetkőztetett, térdeplő, kezüket a tarkójukon összekulcsoló emberek láthatók.

A kórház igazgatója a BBC-riportban elmondta, hogy aki csak a fejét megmozdította, azt az izraeli katonák megütötték.

Az izraeli hadsereg azzal indokolta a kórházban végrehajtott műveletet, hogy értesülései szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet fegyveresei tartózkodtak az épületben.

A hadsereg a BBC-hez eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta: őrizetbe vételek során gyakorta szükségessé válik, hogy a terrorcselekmények gyanúsítottjai átadják ruházatukat, amelyet a katonák átvizsgálnak annak megállapítása végett, hogy az őrizetesek nem rejtegetnek-e robbanószerrel megtöltött öveket vagy egyéb fegyverzetet.

Az izraeli fegyveres erők közleménye szerint az őrizetesek nem kapják vissza azonnal ruházatukat, mivel a vizsgálatnak alávetett öltözetek “ellenséges célokra használható eszközöket”, például késeket rejthetnek.

Az izraeli hadsereg a nyilatkozatban tagadta, hogy bántalmazták volna a kórház személyzetének tagjait.

David Cameron brit külügyminiszter a londoni parlamenti felső kamarájában, a Lordok Házában tett keddi nyilatkozatában rendkívül felkavarónak nevezte az izraeli eljárásról nyilvánosságra került felvételeket. Cameron kijelentette: végére kell járni ennek az incidensnek, ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt, és “válaszokat kell kapnunk az izraeliektől”.

Andrew Mitchell külügyminiszter-helyettes ezzel egy időben, a londoni alsóházban felszólalva a BBC-riportban foglaltak teljes körű és alapos kivizsgálását sürgette.

A Gázai övezetben kezdett izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek a többsége még mindig fogságban van. (MTI, Kertész Róbert)

[popup][/popup]