Az izraeli hadsereg nem mond le az autistákról

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

katonak

Az izraeli hadsereg megnyitotta kapuit az autizmussal élők számára, mivel kiemelkedő részképességeik alkalmassá teszik őket a szolgálatra. Teljes jogú katonákká válnak, akiknek külön képzési programot indítottak.

Pár évvel ezelőtt az autista N. S. – akinek az igazi nevét a szabályok szerint nem említheti az erről beszámoló cikk – még nem csatlakozhatott volna az Izraeli Védelmi Erőkhöz. Gyermekkorában nagyon érdekelte a film és arabul is tanult, ezekre jól tudott koncentrálni. N. S. jelenleg a hadsereg ezredese és kitűnő képelemzési képességeit, valamint ebben mutatott kitartását felhasználva társaival együtt napi nyolc órában műholdképeket analizál. „Ez lehetőséget adott nekem arra, hogy fontos pozíciót töltsek be és hasznosnak érezzem magamat. Maximalista vagyok, mindent tökéletesen akarok csinálni” – mondja az elemző.

A programban résztvevők nem csak képelemzéssel foglalkoznak, vannak közöttük műszerészek is, akik speciális eszközöket, pl. éjjellátó készülékeket javítanak, vagy más optikai felszereléseket gondoznak – olvasható a jta.org cikkében. Nem csak az autistákat készítik fel a feladatra, de a velük együtt szolgáló katonákat és parancsnokokat is képzik, valamint minden csapattal foglalkozik hetente egy tanácsadó is. A tapasztalatok szerint azok az autisták, akik a hadseregben szolgáltak, a polgári életben is jobban el tudnak helyezkedni a későbbiekben.

[popup][/popup]