Az izraeli hadsereg megkezdte a Hezbollah-alagutak lerombolását

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön elkezdte az Északi Pajzs-művelet során feltárt, Libanonból Észak-Izraelbe átnyúló Hezbollah-alagutak megsemmisítését.

A föld alatti járatok jelentette fenyegetés elhárítására és annak megakadályozására, hogy a Hezbollah terrorszervezet használatba vehesse őket és végrehajtsa tervét, a hadsereg számos eljárást és eszközt fog alkalmazni.

Ronen Manelis dandártábornok, a hadsereg szóvivője hangsúlyozta, hogy bár az alagutak semlegesítésére izraeli területen kerül sor, a Hezbollah nem fogja tudni használni a járatokat a saját térfelén.

A hadsereg továbbá jelezte, hogy a határ mentén elhelyezkedő többi alagút megtalálására irányuló művelet a terv szerint folytatódik.

“A libanoni kormány a felelős a libanoni területen ásott alagutakért. Ez Izrael szuverenitásának és az 1701-es sz. ENSZ-hatarozat súlyos megsértésének számít,” mondta Manelis.

צבא ההגנה לישראל on Twitter

החל שלב הנטרול וההשמדה של מנהרות הטרור ההתקפיות חוצות הגבול אשר נחשפו בידי צה”ל במסגרת מבצע “מגן צפוני”. שלב זה יבוצע בכמה שיטות ואמצעים אשר יוציאו את המנהרות מכלל שימוש וימנעו מארגון הטרור חיזבאללה להשתמש בהן ולממש את תוכניותיו. האחריות על חפירת המנהרות מוטלת על ממשלת לבנון https://t.co/meBLbp6KC5

A Gázai övezet terrorszervezetei által ásott alagutakkal ellentétben a libanoni határon talált járatok mindegyike különböző jellemzőkkel bír, egyeseket betonelemekkel erősítettek meg, míg másokat sziklába vájtak.

Az alagutak elpusztításának folyamata Manelis elmondása szerint időt vesz igénybe és valószínűleg belenyúlik az éjszakába.

Csütörtökön csak néhány alagutat semmisítenek meg, a többi semlegesítésére a jövőben kerítenek sort.

A hadsereg figyelmeztette a libanoni lakosságot, hogy ne közelítsenek az alagutak nyílásához és ne tartózkodjanak közelükben.

A potenciális sérülések elkerülése érdekében az önkormányzatok és az izraeli oldalon feltárt alagutak közelében fekvő közösségek lakói is tájékoztatást kaptak az izraeli hadsereg tevékenységeiről.

Korábban Benjamin Netanjahu miniszterelnök a ciprusi elnökkel és a görög miniszterelnökkel tartott beersevai találkozója során azt mondta, hogy az alagutak semlegesítésére Izrael “különleges intézkedéseket” vet be.

“Izrael folytatja a Hezbollah terroralagútjai elleni akciót, és addig fogja folytatni, amíg el nem éri célját. Folytatjuk erőfeszítéseinket a terroralagutak semlegesítésére, és jelen pillanatban speciális intézkedéseket alkalmazunk a semlegesítésükre. Továbbra is nagyon agresszív módon fogunk fellépni Irán azon szándékaival szemben, hogy megvesse lábát Szíriában.”

 

Címkék:Hezbollah alagút

[popup][/popup]