Az izraeli haditengerészet feltartóztatta a “blokádtörő” hajókat

Írta: izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A haditengerészet hétfőn reggel az izraeli partok közelében feltartóztatta a “Marianne av Göteborg” svéd hajót, fedélzetén 18 palesztin-barát aktivistával.
e36cb29d-9ee2-412a-ad91-d8cd5a853d5c
Köztük van dr. Basel Ghattas arab Kneszet-képviselő, Moncef Marzouki, Tunézia volt elnöke és egy volt izraeli, most svéd állampolgár, Dror Feiler művész.
Semmiféle összetűzésre nem került sor. A “Marianne”-t bevontatják Asdodba. A külföldi állampolgárokat az izraeli hatóságok kihallgatják, majd záros határidőn belül kiutasítják az országból. Az egyesült arab listához tartozó arab Kneszet- képviselőt védi parlamenti immunitása.

A főhajót kísérő három kisebb hajó visszafordult, valószínűleg Kréta szigete felé.

A szervezők már előre közzé tettek egy üzenetet, amelyben panaszkodnak, hogy Izrael “foglyul ejtette őket”.
A négy hajó összesen 47 palesztin-arabbarát aktivistája a Gázai-övezet tengeri zárlata ellenében szándékozott Gázában kikötni, ezzel mintegy feltörni az onnan kiinduló folyamatos terrortevékenység miatt alkalmazott izraeli tengeri blokádot.
Netanjáhu miniszterelnök levelet intézett a blokádtörő aktivistákhoz: “Úgy tűnik, hogy Önök eltévedtek. Talán Szíria felé kellene hajózniuk, ahol az Assad rezsim iráni segítséggel napi szinten mészárolja saját népe tömegeit, és ahonnan milliók menekülnek el.
[popup][/popup]