Az izraeli film viharos éjszakája: átadták az izraeli filmszemle idei díjait

Írta: Politzer Maymon Krisztina/izraelinfo.com/ - Rovat: Hírek - lapszemle

“A vers első sorával, hogy ‘Jegyezd fel, arab vagyok’, még egyetértek, de amikor az utolsó sorban azt írja, ‘a zsidó nép húsát eszem’, ezzel sem nekem, sem maguknak nem szabadna egyetérteni.”

Viharos “Ofir” Gála (fotó: Ilan Assayag)

A filmszemle fődíját a Homokvihar című film nyerte, Miri Regev kulturális- és sportminiszternő tüntetőleg kivonult a teremből, amikor a palesztin költő, Mahmoud Darwish versét szavalták, Ilana Dayan erre így reagált: “Nem ti döntitek el, milyen történetet meséljünk el, sem a pénzetek, sem a csicskásaitok.”

Elite Zexer elsőfilmes rendezőnő nyerte a csütörtök éjjel (szeptember 22) megrendezett izraeli filmszemle fődíját, az Ofir-díjat. Homokvihar című filmje a legjobb rendezésen kívül további öt díjat kapott, és így ez a film fogja képviselni Izraelt az amerikai Oszkár-díj legjobb külföldi filmre kiírt kategóriájában.

A Homokvihar című film plakátjaA Homokvihar című film plakátja

Az izraeli filmipar legrangosabb fesztiválját, az “Ofir-díj” gálaestjét csütörtök éjjel rendezték meg Asdódban.

A gálaest műsorában résztvevő alkotó, Yossi Zabari és a színész-repper Tamer Nafar elszavalták az egyik legnagyobb kortárs palesztin költő, Mahmoud Darwish  “Jegyezd le, arab vagyok” című versét. A vers hallatára Miri Regev kultuszminiszternő tüntetőleg elhagyta a termet. “Nem leszek közönsége Darwish verseinek.” – nyilatkozta a miniszternő, aki ezután visszatért a terembe, és elmondta beszédét. A fesztivál közönsége azonban ezt nem jól fogadta, beszédét bekiabálással zavarták meg, és egy részük elhagyta a nézőteret.

Zexer nyertes filmje két beduin nő történetét meséli el: fény derül egy fiatal nő titkos viszonyára, amit egy másik beduin törzshöz tartozó férfival folytat, míg anyja végigéli, hogy férje egy nála 20 évvel fiatalabb menyasszonyt vesz el második feleségként. A Homokvihar januárban elnyerte a Sundance filmfesztivál dráma kategóriájának zsűri díját.

A fesztivál nyertesei voltak még Noa Koler, aki a legjobb női színésznek járó díjat kapta Rama Burshtein, A falon keresztül című filmjében nyújtott alakításáért, és Moris Cohen, aki Meni Yaesh Atyánk című filmjének főszerepét játssza.

Moris Cohen

Moris Cohen átveszi a fődíjat Meni Yaesh Atyánk című filmben nyújtott alakításáért (fotó: Ilan Assayag)

A díjakat Miri Regev miniszternő ezekkel a szavakkal adta át: “Nagyon toleráns vagyok a ‘másság’ iránt, de nem vagyok toleráns Darwish és mindazok iránt, akik ki akarják irtani izrael népét”, majd hozzátette: “A vers első sorával, hogy ‘Jegyezd fel, arab vagyok’, még egyetértek, de amikor az utolsó sorban azt írja, ‘a zsidó nép húsát eszem’, ezzel sem nekem, sem maguknak nem szabadna egyetérteni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]