Az izraeli dzsúdósok egyenruháján nem lehet izraeli zászló és győzelem esetén a himnuszt se játszák le számukra Abu Dhabiban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael hétfőn elítélte az Abu Dhabiban megrendezésre kerülő nagyszabású dzsúdó-torna szervezőinek döntését, mely megtiltotta, hogy a csapat nemzeti emblémákat viseljen. Az izraeli versenyzőknek így a Nemzetközi Judo Szövetség képviseletében kell részt venniük a versenyen. A szervezők azt követelték, hogy az október 26-28 között megrendezésre kerülő Abu Dhabi Grand Slam tizenkét izraeli  résztvevőjének egyenruháján ne legyen “ISR” felirat vagy izraeli zászló, és ha nyernek ne játszák le nekik az izraeli himnuszt, mondta az izraeli sportminiszter.

 

 

“A szimbólumok nélküli megjelenés ellentétes a nemzetközi sportegyesületek rendelkezésével, amelynek fő célja, hogy elkülönítse a politikát a sporttól,” – jegyezte meg Miri Regev, kulturális és sport miniszter Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének írt levelében.

“Minden ország kötelessége – mely abban a kiváltságban részesül, hogy nemzetközi versenynek adhat otthont -, hogy biztosítsa a versenyzőknek, hogy méltóképpen képviselhessék az országot, miközben gondoskodnak a biztonságukról.”

Az Egyesült Arab Emírségek nem kommentálta a hírt.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között nincs diplomáciai kapcsolat.

Izrael nemzetközi versenyeken való részvétele rendszeresen ellenséges reakciókat és bojkottot vált ki az arab vagy muszlim szervezetekből vagy sportolókból.

Tavaly az olimpián az egyiptomi Islam El Shehaby dzsúdóst kifújolták a riói arénában, miután nem volt hajlandó kezet fogni az izraeli ellenfelével, Or Sassonnal.

A dzsúdó Izrael egyik vezető sportága, Sasson nyerte az ország két bronzérme közül az egyiket Rióban.

Az izraeli csapat úgy tűnik elutazik Abu Dhabiba, de a miniszter nem, közölte a szóvivője.

Az Izraeli Judo Szövetség azt mondta, hogy nem akarnak belefolyni a politikába.

“Célunk a 2020-as tokiói olimpia, és a versenyek e cél elérésének eszközei,” – mondta a szóvivő.

“A lényeg, hogy részt vegyünk a versenyen és nyerjünk, pláne egy olyan országban, amely nem akar hallani az izraeli sportolókról” – mondta.

[popup][/popup]