Az izraeli államügyész vádat emel Netanjahu ellen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök mindhárom ellene indított korrupciós ügyben vádemeléssel néz szembe, vesztegetés, csalás és bizalom való visszaélés miatt.

Benjamin Netanjahu és Avichai Mandelbilt

A Yedioth Ahronoth kiadója, Árnon Mozes és a Bezeq tulajdonosa, Saul Elovitch és felesége, Iris Elovitch szintén vesztegetési vádakkal néznek szembe az Igazságügyi Minisztérium szerint. Mozes a 2000-es sz. ügyben és a két Elovitch a 4000-es sz. ügyben érdekelt.

Ez az első alkalom Izrael történelmében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnököt vesztegetéssel vádolnak. Avichai Mandelblit főügyész csütörtökön továbbította a vádiratot Netanjahu ügyvédeinek és a Knesszet szóvivőjének, Juli Edelsteinnek, hogy megkezdődhessen Netanjahu parlamenti mentelmi jogának megszüntetési folyamata, közölte az Igazságügyi Minisztérium.

Netanjahu Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, először 1996-1999 szolgált az ország élen, majd 2009-től napjainkig. Valószínűleg ő Trump elnök legközelebbi nemzetközi szövetségese is.

A törvény szerint Netanjahunak 30 nap áll rendelkezésére, hogy felkérje a Knesszetet, hogy ne szüntesse meg a parlamenti mentelmi jogát. Mivel a Knesszet alig működik a választások utáni aktuális patthelyzet közepette, a folyamat hosszú időt vehet igénybe.

„A főügyész a miniszterelnökről szóló döntést a miniszterelnök ügyvédei által a 2019. október elején tartott tárgyalás négy napja során felvetett számos állítás mély és alapos vizsgálatát követően hozta meg. Minden állítást alaposan megvizsgáltak a sok órán át zajló munkafolyamat részeként, amelyben az Államügyészi Iroda több száz oldalas részletes áttekintést nyújtott be a tárgyaláson felvetett állításokkal kapcsolatban,” állítja a minisztérium nyilatkozata. „Az összes állítás áttekintése után az a megállapítás született, hogy a tárgyaláson nem merültek fel a miniszterelnök ellen felvetett bűncselekmények megváltoztatására irányuló igények… Néhány állítás azonban a vádirat megváltoztatásához vezetett, még ha azok nem is változtatnak a bűncselekmény záradékokon.”

Mandelblit később a sajtó előtt azt nyilatkozta, hogy „ez egy nehéz és szomorú nap. Vádemelés alá vonom három ügyben a miniszterelnököt közszférabeli korrupcióért. Ez szomorú személyesen nekem és az ország számára is.”

A vádemelésre vonatkozó döntést „nehéz szívvel, de tiszta szívvel hoztam meg. A jogállamiság nem válogatás és választások kérdése. Ez nem politika kérdés, nem a jobb vagy a baloldalról szól. Senki sem áll a törvény felett.”

Mandelblit szót emelt a Netanjahu-ügyekkel foglalkozó ügyészek elleni felbujtás és fenyegetések kapcsán, és kijelentette, hogy „nagy különbség van a kritika és az összeesküvéselméletek terjesztése között”.

Beni Gantz a Kék-Fehér vezetője, Netanjahu riválisa Twitteren azt nyilatkozta, hogy ez egy nagyon szomorú nap Izrael Állam számára.

Teljes cikk

Címkék:Avichai Mandelbilt, Benjamin Netanjáhu, vádemelés

[popup][/popup]