Az Iszlám Dzsihád az elmúlt napokban 350 rakétát lőtt Izraelre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Hajnalhasadás-hadművelet kezdete óta először, szombat délután megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Tel Aviv déli részén, valamint Bat Jamban és Rison Lecionban.

Rakétabecsapódások voltak Askelonban és Szderotban (Fotó: Izraeli rendőrség)

A hadsereg értékelései szerint két rakétát elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer Bat Jam felett, másik kettő pedig a tengerben landolt Tel Aviv mellett. A biztonsági erők elemzés céljából megpróbálják megtalálni a tengerbe csapodótt két rakétát. Sérülésről vagy anyagi kárról egyelőre nem érkezett jelentés. Szombaton egész nap folytatódtak a gázai rakétatámadások és az azokra adott izraeli légicsapások – írja az ujkelet.live.

Az Izraeli Védelmi Erők legfrissebb becslése szerint (helyi idő szerint 18.30-ig) a Gázai övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád eddig 350 rakétát lőtt ki Izraelre. 94 landolt a Gázai övezet területén, 29 pedig a tengerben. A Vaskupola 95,9 százalékos sikerrel működve elfogott 162 lakott terület felé tartó rakétát.

Aviv Kochavi vezérkari főnök szerint Izrael csapást fog mérni a Palesztin Iszlám Dzsihádra a Gázai övezetben, Júdea és Szamáriában és más területeken.

A Déli Parancsnokságnál tett látogatása során Kochavi azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erőknek két fő célja van.

„Az egyik az összes támadás megelőzése, a másik pedig az, hogy keményen megtámadjuk az Iszlám Dzsihád szervezetet itt, Júdeában és Szamáriában, és minden más szektorban” – mondta Kochavi. „Nem engedjük, hogy egyetlen szervezetnek sem, hogy megsértse Izrael Állam szuverenitását”.

Beni Gantz védelmi miniszter szombaton megfenyegette a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport Gázai övezeten kívül tartózkodó vezetőit.

„Az Iszlám Dzsihád vezetése, akik külföldön ülnek éttermekben, és szállodákban szállnak meg Teheránban, Szíriában és Libanonban, elszakadtak a néptől” – mondta Gantz egy dél-izraeli Vaskupola légvédelmi ütegnél tett körút során.

Szerinte a vezetők „komolyan ártanak” a gázai lakosok megélhetésének az erőszak jelenlegi eszkalációja közepette, és „meg fognak fizetni ők is”.

Gantz azt is közölte, hogy Izrael megállított „sok terroristát, akik rakétákat terveztek indítani” Izrael ellen.

A védelmi miniszter délelőtt utasította az izraeli hadsereget, hogy folytassa a támadó akciókat a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen a Gázai övezetben. Estére pedig összehívták a diplomáciai-biztonsági kabinetet.

Ziad Nahala, a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetője pénteken Iránból nyilatkozva, ahol jelenleg tartózkodik, arra figyelmeztetett, hogy minden izraeli várost – beleértve Tel-Avivot is – elérhetnek a terrorszervezete rakétái, és arra sürgette a Hamász, hogy csatlakozzon a harcokhoz.

Irán támogatást nyújt a Palesztin Iszlám Dzsihádnak és más fegyveres Izrael-ellenes csoportoknak a Kudsz-erő tengerentúli ágán keresztül.

Jáir Lapid miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján angolul megjegyezte, hogy „Az Iszlám Dzsihád egy iráni meghatalmazott, amely el akarja pusztítani Izrael Államot és ártatlan izraelieket akár ölni. Az Iszlám Dzsihád vezetője jelenleg is Teheránban van. Mindent megteszünk, hogy megvédjük népünket.”

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint a Hajnalhasadás-hadművelet elindítása óta 21 embert evakuáltak kórházba: 2 személyt könnyű repesz sérülésekkel, 13 személyt, akik a menedékhelyre futás közben elestek és hat személyt sokk miatt.

A Hamász terrorszervezet vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium eddig 15 halottról és 125 sérültről számolt be. A minisztérium szerint egy ötéves kislány is van az áldozatok között.

Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök szombat délután közölte: ,,Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a nyugalmat Gázában, és megakadályozzuk, hogy a helyzet kicsússzon az irányítás alól”.

,,Egyhetes harcra készülünk a politikai szint irányítása alatt” – nyilatkozta szombat reggel az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Ran Kochav dandártábornok. ,,Ha lehetséges lerövidíteni – lerövidítjük. Ha szükséges: nem Tajszir Dzsabari az utolsó célpont a Palesztin Iszlám Dzsihádban. A hadművelet folytatódik.”

A Kan körádiónak nyilatkozva hozzátette, a hadsereg nem zárja ki a szárazföldi bevonulás lehetőségét Gázába.

Az izraeli hadsereg az első 15 órában 40 Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó katonai posztot bombázott le.

A célpontok között volt legalább hat fegyvergyártó műhely, két fegyvertároló, hat megfigyelőállomás és öt rakétakilövő állás.

Mindeközben az éjszaka folyamán az izraeli biztonsági erők letartóztattak 20 terrorizmussal gyanúsított palesztint Júdea és Szamáriában, 19 közülük a Palesztin Iszlám Dzsihád tagja.

Teljes cikk

[popup][/popup]