Az Iszlám Állam vezetője megerőszakolt egy amerikai túszt

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megerőszakolta Kayla Mueller amerikai túszt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezetője, az amerikai kormány pedig értesítette erről a nő szüleit – közölte pénteken az amerikai ABC televízió híradója meg nem nevezett terrorelhárítási forrásokra hivatkozva.

Prescott 05-30-13 Matt Hinshaw/The Daily Courier Kayla Mueller works for Support to Life in Turkey spoke to the Prescott Kiwanis Club about the situation in Syria and efforts to build a second camp for Syrian refugees in Turkey.

Kayla Mueller 2013-ban. (Fotó Matt Hinshaw/The Daily Courier)

Kayla Mueller segélymunkás 2013-ban tűnt el Szíriában. Idővel az Iszlám Állam fogságába került, ott pedig Bagdadinak “ajándékozták”. Egy amerikai terrorelhárító az ABC-nek azt mondta, hogy az IÁ-vezér a nőt személyesen szállította egy Abu Szajjáf nevű, a terrorszervezethez tartozó férfi lakására. Bagdadi mindannyiszor megerőszakolta Muellert, amikor felkereste Szajjáfot.

“Azt mondták nekünk, hogy feleségül vette, és mindannyian tudjuk, hogy ez mit jelent” – nyilatkozott az ABC egyik informátora.

Mueller szülei az AP hírügynökségnek cáfolták, hogy a lányuk férjhez ment volna Bagdadihoz. Az ABC Newsnak elmondták: “Közölték velünk, hogy Kaylát megkínozták, és hogy Bagdadi tulajdona volt. Ezt júliusban közölte a kormány.”

Az Iszlám Állam szerint Mueller 26 évesen, februárban életét vesztette a terrorszervezet ellen szíriai területen végrehajtott koalíciós légicsapások egyikében. Szajjáffal Szíriában májusban végzett az amerikai Delta kommandó, a feleségét, Umm Szajjáfot pedig foglyul ejtette. A Mueller megerőszakolásáról szóló értesülés tőle származik, és beszámoltak róla az amerikai tússzal együtt rabszolgaként tartott, de kiszabadult jazidi lányok is.

A Fehér Ház nem kommentálta az értesülést. Az ABC News egyébként éppen Kayla Mueller születésnapján számolt be az esetről.

Abu bakr Al Bagdadi

Abu bakr Al Bagdadi, az Iszlám Állam feje, aki a rabszolganők megerőszakolásában maga jár elöl jó példával

A The New York Times című napilap pénteken 21, az Iszlám Állam fogságából kiszabadult – a szunnita terrorszervezet által eretneknek tekintett – jazidi lány és asszony vallomására építve, terjedelmes riportban számolt be arról, hogy az önmagát államnak tekintő terrorista formációban

részletes szabályrendszert dolgoztak ki a szexuális rabszolgaság kezelésére. Az adásvételi szerződéseket iszlám bíróságok hitelesítik.

A lap szerint a 2014-ben rendszerszerűen bevezetett szexrabszolgaság gyakorlata “bevált toborzóeszközzé vált”, hogy az Iszlám Állam a soraiba csábítsa a férfiakat az erősen konzervatív muszlim társadalmakból, ahol az alkalmi szex tabu, randevúzni pedig tilos.

Az Iszlám Állam kutatási és vallási rendeletekért felelős “minisztériuma” júliusban kézikönyvet adott ki a témában, amely a Korán és korábbi vallási ítéletek szűk és szelektív értelmezése alapján a nemi erőszakot lelkileg üdvös, sőt erényes cselekedetnek állította be.

Az áldozatok elmondása szerint megerőszakolóik az aktus előtt és után is imádkoztak. A szexrabszolgák – köztük kiskorúak – adásvételének, elszállásolásának és szállításának külön infrastruktúrája épült ki.

[popup][/popup]