Az Iszlám Állam merényletei a nyugati világ ellen

Írta: magyaridok.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

2014. december 15., Sydney. Egy magát Iszlám Állam-tagnak valló férfi több tucat embert ejtett foglyul Sydney üzleti negyedében, a Lindt csokoládégyár egy kávézójában. A túszdrámának az ausztrál rohamrendőrök vetettek véget, a támadásban hárman haltak meg.

Charlie Hebdo

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás

2015. január 7., Párizs. Két dzsihadista fegyveres tüzet nyitott a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségében, a támadásban tizenkét ember életét vesztette és tizenegyen megsebesültek. Másnap egy, a két terroristával kapcsolatban álló iszlamista Párizs déli elővárosában végzett egy rendőrnővel, majd január 9-én behatolt egy kóser szupermarketbe, ahol a vásárlók közül négyet megölt, tizenötöt pedig túszul ejtett. A támadások után napvilágot látott egy videó, amelyben a terroristák az Iszlám Állam harcosaiként azonosítják magukat.

2015. február 15., Koppenhága. Egy Iszlám Állam által inspirált, palesztin származású, de dán állampolgárságú férfi kettős merényletet hajtott végre Koppenhágában. A 22 éves támadó előbb egy szólásszabadságról szóló rendezvényen nyitott tüzet, majd egy zsinagógánál lövöldözött. A támadásban két ember meghalt, öten pedig súlyosan megsebesültek.

2015. március 18., Tunisz. Az Iszlám Állam vállalta magára a tuniszi Bardo múzeum ellen elkövetett merényletet, amelyben huszonnégy ember, köztük húsz külföldi turista vesztette életét. A tunéziai erők végeztek a két támadóval, az ország titkosszolgálata számára mindketten ismertek voltak.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]