Az Iszlám Állam, Izrael, és a világ közönye

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Mint arról már volt szó a zsido.com oldalon, a Szíria és Irak határvidékein terrorista államot, ún.kalifátust létrehozó Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) hamarosan Izraelt is nehéz helyzet elé állíthatja, még akkor is, ha a kegyetlen halálbrigádok egyelőre a keresztény, illetve a kurd jezidi lakosság megfélemlítésére, kiirtására fókuszálnak. Izrael azonban kénytelen komolyan venni azokat a jelzéseket is, amelyek szerint az IS már hónapok óta jelen van a gázai övezetben, olyannyira, hogy még a területet uraló Hamász terrorszervezet sem képes ellenőrizni tevékenységét.

isis(1)Az IS erőszakosságának térnyerésére utal az a gázaiak megfélemlítését célzó kegyetlen tömeggyilkosság is, amelynek keretében a Hamász kivégzett 18, állítólag Izraellel “kollaboráló” arabot, többüket a pénteki ima után, egy mecset előtt.

Ami az Izraelt érintő veszélyt illeti, érdemes felidézni Ronald Tiersky politikai szakértő néhány héttel ezelőtti elemzését, ebből ugyanis kiderül: miközben a lassan fél Irakot uraló IS előretörése előmozdíthatja az Izraellel való amerikai, nyugati, sőt, egyiptomi szolidaritást, hiszen az iszlamizmus elleni fellépés közös érdek, ugyancsak az IS előretörése válthat ki a palesztinokból anti-izraeli és antiszemita indulatokat, hiszen úgy érezhetik, a militáns iszlám mellettük áll. A szakértő szerint az IS fellépése nagyobb súlyt adhat a Hamásznak a Fatah-hal való együttműködésben, bár az még kérdés, megpróbálják-e érdemben befolyásolni a Hamászt vagy a jordániai, szaúd-arábiai helyzetet.

Az Express című brit lap fontos írása arra hívja fel a figyelmet, hogy míg sok európai számára Izrael jelenti a fő problémát a Közel-Keleten, és sem a Hamász, sem a többi terrorszervezet nem támadna, ha a zsidó állam nem reagálna a támadásokra, ill. kész lenne nagyobb kompromisszumokra, ez egyáltalán nem kvadrál a tényekkel: az iszlám szélsőségesség mindannyiunkat fenyeget. Bizonyítják ezt az IS boszniai toborzásai, a szervezet ausztriai jelenléte, valamint az európai Izrael-ellenes tüntetéseken a Hamász- és Hezbollah-zászlók mellett egyre nagyobb számban felbukkanó fekete IS-lobogók is. “A dzsihádisták célja – az al-Kaidától a Hamászig, Hezbollah-ig, Boko Haramig stb. – az egész világ leigázása” – állapítja meg a brit lap.

A világ azonban mindezidáig közönnyel szemlélte az IS feljövetelét, a média sokáig nem vett tudomást az eddig legveszélyesebb, legkegyetlenebb iszlamista terrorszervezet térnyeréséről. (A nagyvárosok Izrael-ellenes tüntetéseinek színhelyeiről máig hiányoznak az üldözött keresztények és más vallásúak melletti szolidaritási nagygyűlések.) A változáshoz képekre, videómegosztókra feltöltött ijesztő felvételekre volt szükség. Ezen belül is a két éve elrabolt (ironikus módon épp a szunnita lázadókat támogató) James Wright Foley riporter videóra vett brutális lefejezése, azzal párhuzamosan pedig Amerika megfenyegetése teremtett sok szempontból új helyzetet: az ügyben Obama elnök is kénytelen volt megszólalni, hangsúlyozva, hogy fel kell lépni az IS ellen, sőt, nemzetközi összefogásra van szükség.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]