Az Iszlám Állam egy szimpatizánsa egy floridai strandon akart bombát robbantani

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tömeges halált okozó fegyver használatának kísérlete miatt emeltek vádat egy floridai férfi ellen, aki azt tervezte, hogy hátizsákba rejtett pokolgépet robbant fel Key West egyik nyilvános strandján – jelentette be kedden az amerikai igazságügyi minisztérium.

key-west-beach

Key-west-beach – ilyen helyen akart a merénylő robbantani

A 23 éves, Almlak Benitez néven is ismert Harlem Suarezt az ügyészség szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ihlette a merényletre. Suarezt hétfőn vették őrizetbe és kedden ismertették vele a vádat a bíróságon.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) áprilisban figyelt fel a vádlottnak az IÁ-t a közösségi médiában dicsőítő bejegyzéseire. A hatóság egyik informátora ezután kapcsolatba lépett Suarezzel, aki közölte vele, hogy terrorcselekményt kíván végrehajtani az Egyesült Államok területén.

Suarez a Facebookon kért útbaigazítást a szöges bomba elkészítéséhez, amelyet az elképzelése szerint mobiltelefonnal hozott volna működésbe. A merényletre készülő fiatalembert akkor fogták el, amikor az informátortól kézhez vett egy, az FBI által megszerkesztett, ártalmatlan robbanószerkezetet.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több olyan fiatalt vettek őrizetbe, akik merénylettel igyekeztek kifejezni támogatásuk az az IÁ-nak.

 

[popup][/popup]