Az Iránt érő dróncsapás célja a Moszkvába irányuló fegyverszállítások megakadályozása?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bild arról írt, hogy az iráni fegyvergyár elleni dróntámadás célja a Moszkvába irányuló fegyverszállítások megakadályozása lehetett.

Dróntámadás Iránban

Erről a The Wall Street Journal című amerikai lap számolt be, amely kormányzati forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Izrael hajthatta végre a támadásokat. A jelentés szerint az amerikai kormány a színfalak mögött arra sürgette az izraelieket, hogy végre tegyenek többet Ukrajna támogatásáért – írja az Index.hu.

Jason Brodsky Irán-szakértő a következőket mondta: „Nagyon valószínűnek tartom, hogy Izrael többet tesz Ukrajnáért, mint amennyiről a nyilvánosságnak tudomása van. Jeruzsálemet kritika érte, amiért nem bírálta erőteljesebben Oroszországot, de a látszat csalhat, a háttérben Izrael több segítséget nyújthat Ukrajnának, mint gondolnánk.”

Izrael eddig elutasította, hogy fegyverszállításokkal támogassa Ukrajnát; január elején az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a jövőben kevésbé fogja nyilvánosan kommentálni az ukrajnai háborút. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is bírálta Izraelt a nyilvánosság előtt.

Netanjáhú továbbra is az óvatos fogalmazás híve

Oroszország ukrajnai inváziója óta Izrael diplomáciai egyensúlyozásra törekszik. Az ország ugyan hivatalosan elítélte az inváziót, és rendszeresen küld segélyeket Kijevnek, de fegyvereket még nem adott át az ukránoknak.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjúban elmondta, kész megfontolni a közvetítői szerepet az ukrán válságban, ha minden érintett ezt kéri tőle – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

„Ha minden érintett fél, köztük az Egyesült Államok megkérdez erről, biztosan megfontolom, de nem erőltetem magam” – mondta.

Netanjáhú a CNN-nek elmondta, hogy már az ukrán válság legelején felkérték, hogy közvetítsen Moszkva és Kijev között.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ekkor ellenzéki vezető volt, de arra a kérdésre, hogy ki kérte fel, nem válaszolt. Azt is mondta, hogy nem hivatalos felkérésről volt szó.

[popup][/popup]