Az iráni külügyminiszter szerint az UNESCO után az Egyesült Államok és Izrael esetleg a Földet is elhagyhatná

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter kedden Twitteren gúnyolódott az Egyesült Államokon és Izraelen, miután érvénybe lépett a két ország kilépése az UNESCO-ból, az ENSZ kulturális hivatalából.

“A #JCPOA [Közös Átfogó Cselekvési Terv] a #NAFTA [Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény] a #TPP [Transz-csendes-óceáni Partnerség], a klímaegyezmény & … után a Trump-rezsim – az izraeli rezsimmel együtt – ma hivatalosan is elhagyta az #UNESCO-t. Maradt még valami, amit a Trump-kormány és kliens rezsimje elhagyhat? Esetleg a Föld bolygó?”

Pár nappal a bejegyzés előtt Zarif határozottan tagadta, hogy az iráni tisztviselők valaha is Izrael megsemmisítésével fenyegettek volna, a számtalan példa ellenére.

Tavaly Izrael követte az Egyesült Államokat és bejelentette kilépését az UNESCO-ból.

Nikki Haley az akkori amerikai ENSZ-nagykövet a (amerikai) bejelentésre reagálva kijelentette, hogy “az UNESCO jó célt szolgál”, de szélsőséges politizálása súlyos szituációba sodorta.

Haley felidézte az UNESCO azon határozatát, amelyben Hebron óvárosát, a pátriárkák sírjának helyét, palesztin veszélyeztetett világörökségi helyszínnek nyilvánította, “ez volt az utolsó az ostoba cselekmények hosszú sorában, amely magában foglalja a szíriai diktátor Bassár el-Aszad megtartását az UNESCO emberi jogi bizottságában még a békés tüntetők elleni gyilkos megtorlás után is.”

“Nem számít, mit mond az UNESCO, a Siratófal nem megszállt palesztin terület, és a pátriárkák sírja nem a palesztin világörökség része,” nyilatkozta szeptemberben Netanjahu. “Az UNESCO-ból való 2017-es kilépéssel Izrael és az Egyesült Államok egyértelmű erkölcsi nyilatkozatot tettek arról, hogy az UNESCO antiszemitizmusa már nem tolerálható.”

Teljes cikk

[popup][/popup]