“Az idegengyűlölet és az antiszemitizmus elleni példaértékű kiállás”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kehila-díjban részesítette a Komáromi Zsidó Hitközség Gazdag József (1977) újságírót, aki nem zsidó származású személyként kapta meg az elismerést. Az indoklás szerint ezt az idegengyűlölet és az antiszemitizmus elleni példaértékű kiállása miatt érdemelte ki.

Gazdag József

“Mi a helyzet a szlovákiai magyar sajtóval és közbeszéddel napjainkban? Mennyire vagyunk képesek a tolerancia jegyében, közösen átbeszélni megosztó témákat?

Azt hihetnénk, hogy kisebbségként eleve érzékenyebbek vagyunk a gyűlöletbeszédre, kifinomultabbak a receptoraink, ehelyett gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy abban a pillanatban, amikor többségként határozhatjuk meg magunkat valakikkel szemben, azonnal előjönnek a kirekesztő reflexeink. Ez a társadalom, úgy látszik, ekképp szocializálódott: fölfelé szalutálni, lefelé ütni. Ami sajnos természetes is egy olyan közegben, ahol az emberek jelentős hányada béklyónak érzi a demokráciát.

A fasizmusra jellemző kommunikációs technikák ismét erőteljesebben vannak jelen a politikai térben.

Mindig is jelen voltak. A hatalmat ugyanis nemcsak erőszakkal, hanem a nyelvvel is ki lehet fejezni. A múltban is akadtak értelmiségiek, akik a totalitárius rezsimek kiépüléséhez asszisztáltak, s így közvetve vagy közvetlenül a civilizációs normák lebontásához is – ki aktívan, ki passzívan, ki meggyőződésből, ki számításból. Ma is azt látjuk, hogy a sajtó egy része ordas eszméket legitimál, a publicisták helyét pedig harsány, vásári agitátorok vették át. (…)

Mi az írástudók felelőssége?

Nem az, hogy az agresszív, erőfitogtató, militáns csahosokat meggyőzzük. A csöndes többséget kell megszólítani, a közönyös sokaságra kellene hatni, hogy ne fordítsák el a fejüket, ha igazságtalanságot látnak, és ne húzódjanak vissza ilyenkor a komfortzónájukba, a kandallós nappali és a vasárnapi sütemény látszólagos biztonságába – fogalmazott a díjazott egyebek mellett a pozsonyi Új Szó című lapban a díj alkalmából vele készült interjúban.

[popup][/popup]