Az Európai Bizottság több mint 118 millió euró extra segélyt biztosít a Palesztin Hatóságnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Bizottság 118,4 millió eurós támogatási csomagot fogadott el a Palesztin Hatóság támogatására a 2023-as éves előirányzat részeként. A közismerten korrupt, az iskolás gyerekeket gyűlöletre nevelő Palesztin Hatóság úgy kapja ezt a plusz támogatást, hogy az Európai Bizottság semmilyen, az eddiginél szigorúbb elszámolást nem vár el.

Mahmud Abbasz, 2022 február 6. (WAFA, Palesztin hrügynökség)

Az uniós bizottság közleménye szerint az elfogadott új pénzügyi támogatás hozzá fog járulni a ciszjordániai köztisztviselők fizetésének és nyugdíjának kifizetéséhez, a ciszjordániai és gázai készpénzátutalási programon keresztül a kiszolgáltatott családok szociális juttatásaihoz, a kelet-jeruzsálemi kórházakba történő orvosi beutalások finanszírozásához, valamint a Palesztin Hatóság intézményei igazgatási és technikai kapacitásának támogatásához.

A brüsszeli közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki kijelentette: “nagyon aggasztó” a gázai és ciszjordániai helyzet, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. Tájékoztatása szerint az Európai Unió ezért már megnégyszerezte a Gázának nyújtott humanitárius segítségét.

“Pénzeszközeink gondos felülvizsgálatát követően bejelentjük a Palesztin Hatóságnak nyújtandó nagyon szükséges segítséget is” – fogalmazott.

Az elnök elmondta, az EU a palesztinoknak nyújtott segélyek legnagyobb nemzetközi adományozójaként mérlegeli egy szélesebb körű, középtávú csomag kidolgozását a jövő évre vonatkozóan, amely hozzájárulna Gáza és Ciszjordánia gazdasági és politikai stabilitásához a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására irányuló szélesebb körű nemzetközi erőfeszítések részeként.

A brüsszeli testület emlékeztetett: az Európai Unió a közös európai stratégia keretében a 2021-2024-es időszakra közel 1,2 milliárd euró támogatást hagyott jóvá a palesztinok megsegítésére.

MTI

[popup][/popup]