Az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni koordinátora Budapesten tárgyalt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A héten Budapesten járt Katarina von Schnurbein, az Európai Bizottság (EB) antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős koordinátora, aki megbeszélést folytatott dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A legfőbb téma az a hármas együttműködés volt, amely az unió főbb testületei, a magyar kormány és a Mazsihisz között valósulhat meg a magyar EU-elnökség ideje alatt.

Katarina von Schnurbein és Dr. Grósz Andor

Az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatására kialakított uniós stratégiával foglalkozó munkacsoportjának vezetője, Katarina von Schnurbein egynapos hivatalos látogatásra érkezett a magyar fővárosba, ahol megbeszélést folytatott dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnökkel.

A találkozón – amelyen jelen volt Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) európai ügyekért felelős vezetője is – a koordinátor és a Szövetség elnöke áttekintették a magyar zsidóság aktuális ügyeit, ezen belül Katarina von Schnurbein élénken érdeklődött a neológ közösség helyzete iránt. Szóba kerültek a Mazsihisz és a magyar kormány közötti kapcsolat eredményei, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti stratégiájának kérdései.

A megbeszélésen hangsúlyosan érintették az idén esedékes magyar EU-elnökség témáját, s ezen belül azt, hogy a magyar EU-elnökség ideje alatt milyen hármas együttműködés alakítható ki az unió főbb testületei, a magyar kormány és a Mazsihisz között – írja a Mazsihisz.hu.

[popup][/popup]