Az EU után az ENSZ is aggódik a “ciszjordániai telepek annexiója miatt”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Óva intette csütörtökön az ENSZ Benjámin Netanjahu és Beni Ganz izraeli egységkormányát a ciszjordániai területek annektálására vonatkozó tervétől, amely szerinte “a nemzetközi jog súlyos megsértésének” bizonyulna, “pusztító csapást jelentene a kétállami megoldás számára”, és “bezárná az ajtót” a palesztinokkal való tárgyalások előtt.

Nikoalj Mladenov

“A megszállt ciszjordániai területek annektálásának veszélyes perspektívája növekvő fenyegetés Izrael részéről” – fogalmazott Nikolaj Mladenov, az ENSZ-főtitkár közel-keleti békefolyamatért felelős különmegbízottja a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) videokonferencia keretében tartott ülésén.

Az ügy előzménye, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette: a Nyugati Parton lévő zsidó telepek esetleges annektálása az új izraeli kormány ügye. Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről “az izraeli kormány hozza meg a végső döntést”. Hozzátette: Washington magánúton fejti ki majd az álláspontját az új izraeli kormány képviselőinek.

Palesztin vezetők csütörtökön elítélték Pompeo kijelentését.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgeti, míg centristának tartott korábbi vetélytársa, leendő partnere az egységkormányban, Beni Ganz fokozatosabb folyamatot látna szívesebben.

Mladenov kiemelte, hogy ha ez megvalósulna, veszélybe sodorná “a térségbeli béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket”, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság (PH) azzal fenyegetett: visszavonja az összes kétoldalú egyezmény alkalmazását, ha Izrael nem hagy fel tervével.

A BT ülésén felszólalt Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet is, aki úgy fogalmazott: ha megtörténne, nem tekintenének úgy az annektálásra, mintha mi sem történt volna. Manszúr azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy álljon a palesztinok mellé.

A Biztonsági Tanács ülésén kiemelt téma volt a koronavírus-járvánnyal szembeni fellépés is, az ENSZ-küldött kiemelte az izraeliek és a palesztinok közötti együttműködést ezzel kapcsolatban. A téma azonban heves vitát váltott ki Manszúr és Dani Danon izraeli ENSZ-nagykövet között. A palesztin fél azzal vádolta Izraelt, hogy folytatja agresszióját a világjárvány közepette is, míg Danon azt vetette a palesztin fél szemére, hogy lekicsinyíti az izraeli hadsereg erőfeszítéseit, amelyeket a lakosság megsegítése érdekében tesz.

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében hivatalosan azóta sem része Izraelnek, hanem megszállt terület. A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni államukat. (MTI)

Címkék:ENSZ, Mike Pompeo, Nyugati part, zsidó telepek

[popup][/popup]