Az EU ultimátumot adott a palesztinoknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Európai Unió vezetői ultimátumot adtak a Palesztin Hatóságnak mondván, hogy mindaddig nem hajlandók további pénzügyi támogatást nyújtani, amíg a palesztinok elutasítják az Izrael által beszedett adóbevételeket.

Mahmud Abbasz

Brüsszel soha nem látott ultimátuma újabb jel, ami arra utal, hogy a ramallahi vezetőkkel szembeni frusztráció még a palesztinok meggyőződéses támogatói körében is egyre inkább érzékelhető – írja az ujkelet.live.

Mahmoud Abbász palesztin elnök akkor szakított meg Izraellel minden kapcsolatot – beleértve az adóbevételek átutalását is – amikor Benjamin Netanjahu miniszterelnök a márciusi választások után azt hangoztatta, hogy új kormánya elindítja Júda és Somron a zsidó államhoz tartozó (telepes) területei feletti izraeli szuverenitás kiterjesztését

Abbász a januárban bejelentett Trump béketerv után elutasított minden kapcsolatot és tárgyalást az amerikai vezetéssel majd a Netanjahu – Gantz egységkormány megalakulása után májusban kijelentette Ramallah addig megszakít Izraellel minden kapcsolatot és megállapodást – biztonsági és polgári koordinációt is, amíg a zsidó állam meg nem változtatja annexiós terveit.

Abbasz döntésének megfelelően a Palesztin Hatóság elutasította a havi több millió dolláros adóbevételek elfogadását, amelyeket Izrael a palesztinok nevében összegyűjtött. A pénzbevételek kiesése a járvánnyal tetézve azonban súlyos pénzügyi válsághoz vezetett. Abbász végül a tisztviselők és a biztonsági erők fizetésének kiegyenlítésére magánbankoktól kért kölcsönt.

A palesztinok pénzügyi válsága tovább súlyosbodott amikor Abbász kitartott elhatározása mellett annak ellenére is, hogy Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel kötött normalizációs megállapodása részeként visszalépett az annektálástól.

Az egyre súlyosabbá váló helyzet okán az elmúlt hetekben a Hatóság sürgős kölcsönöket kért Brüsszeltől valamint számos európai országtól – állítják izraeli tisztviselők és európai diplomaták a héber média walla/axios riportere, Barak Ravid értesülései szerint.

De az EU, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Norvégia arra hivatkozva, hogy szerinte Izrael elállt annektálási terveitől, a palesztinoknak el kell fogadniuk az izraeli pénzügyminisztériumnál jelenleg átutalásra váró 750 millió dolláros bevételt.

Abbász viszont állítólag csak akkor hajlandó elfogadni a pénzt, amennyiben Izrael írásbeli garanciát is vállal az annexió felfüggesztésére. Ami nem valószínű hogy be fog következni, ugyanis Abu Dzabi és Washington állításai ellenére Netanjahu és David Friedman amerikai nagykövet ragaszkodik ahhoz, hogy az annektálás ügye ha nem is a közeljövőben továbbra is (látszólag) terítéken legyen.

Brüsszel és az euópai országok elutasítása nem ért cél, végül Josep Borrell, az EU külpolitikáért felelős vezetője állítólag a múlt héten szerdán felhívta Abbászt.

Az európai diplomaták szerint Borell a kölcsönnel kapcsolatban ugyanazt üzenetet ismételte meg, amit Abbász korábban is hallhatott:

Brüsszel addig nem nyújt hitelt, amíg a palesztinok elutasítják az Izraelből származó adóbevételeket, ráadásul Borrell arra is felszólította Abbászt, hogy indítsa újra a biztonsági és a civil koordinációt Izraellel.

Teljes cikk

[popup][/popup]